Connect with us

Hi, what are you looking for?

Bisnes

MR DIY Catat Untung Bersih RM123.95 Juta Berbanding Tahun Lalu

MR DIY Group (M) Bhd catat untung bersih lebih tinggi sebanyak RM123.95 juta pada suku ketiga berakhir 30 September 2023 berbanding RM101.18 juta pada tempoh sama tahun lalu .

Menurut laporan Harian Metro, sumbangan positif daripada kedai baharu menjadi pendorong kepada perolehan tersebut meningkat kepada RM1.07 bilion berbanding RM966.17 juta.

Difahamkan, rangkaian kedai kumpulan itu telah menyumbang 16.4 peratus tahun ke tahun bagi tempoh sama iaitu daripada 1,038 kedai kepada 1,208 kedai.

MR DIY untung RM123.95 juta

Artikel lain: Jualan Rendah, Keuntungan Bersih BFood Merosot Kepada RM19.03 Juta

Advertisement. Scroll to continue reading.

Susulan itu, jumlah jual beli meningkat sebanyak 16.3 peratus tahun ke tahun daripada 35.8 juta pada suku ketiga tahun kewangan 2022 kepada 41.6 juta pada suku ketiga tahun kewangan 2023.

Pun begitu, faktor sentimen lemah dalam kalangan pengguna menyebabkan jumlah produk yang dibeli dalam satu pembelian yang lebih rendah, dengan penurunan 5.1 peratus tahun ke tahun.

Dalam pada itu, keuntungan kasar menokok kepada RM479.5 juta yang membawa peratusan berjumlah 20.9 peratus.

Dalam tempoh sembilan bulan itu, keuntungan bersih naik kepada RM402.04 juta berbanding RM336.87 juta ekoran perolehan tinggi berjumlah RM3.21 bilion daripada RM2.92 bilion.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Kumpulan itu telah mengumumkan dividen interim satu peringkat sebanyak 0.8 sen sesaham berjumlah kira-kira RM75.5 juta bagi tahun kewangan berakhir 31 Disember 2023.

Ketua Pegawai Eksekutif Adrian Ong memaklumkan prestasi suku ketiga tahun kewangan 2023 telah mencapai apa yang mereka jangkakan dimana perolehan dan pertumbuhan bersih meningkat dari tahun ke tahun.

Rekod tersebut telah membuktikan kekuatan perniagaan itu meksipun peningkatan inflasi dan kadar faedah berterusan sehingga menjejaskan pendapatan boleh guna isi rumah dan sentimen pengguna.

“Kumpulan juga berkongsi pelan pertumbuhan lima tahun dan sasaran pembukaan kedai sebanyak 2,000 menjelang tahun kewangan 2028 membabitkan jenama utamanya, dengan keutamaan kepada jenama MR DIY,” katanya.

Sumber: Harian Metro 

Advertisement. Scroll to continue reading.
+ posts

Nur Ain
Ditulis oleh Nur Ain

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Sosial

Sejak beberapa tahun lalu, nama Mawla Amin yang dikatakan ulama besar dari Maghribi telah menjadi bualan di media sosial apabila mengunjungi Malaysia serta mendapat...

Filem

Penulis Zabidi Mohamed mendakwa filem La Luna ada unsur penghinaan Islam selepas kini ditayangkan di platform Netflix. Filem La Luna Ada Unsur Penghinaan Islam...

Lokal

Seorang wanita yang ditemukan meninggal dunia dalam sebuah kereta berkunci di kawasan Klinik Pakar, Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB), di Ipoh semalam didapati tertidur...

Lokal

Seorang isteri tak sempat selamatkan suami hanyut susulan ditarik ombak sewaktu berkelah di Pantai Batu Burok, Terengganu kira-kira jam 11. 20 pagi Ahad. Memetik...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.