Connect with us

Hi, what are you looking for?

Nasional

Jualan Rendah, Keuntungan Bersih BFood Merosot Kepada RM19.03 Juta

Keuntungan bersih Berjaya Food Bhd (BFood) bagi suku pertama tahun kewangan 2024 berakhir 30 September 2023 merosot kepada RM19.03 juta daripada RM34.7 juta yang direkodkan pada suku sama tahun kewangan sebelumnya.

Pendapatan susut kepada RM278.53 juta daripada RM283.05 juta sebelumnya, kata kumpulan itu dalam makluman kepada Bursa Malaysia.

BFood berkata, penurunan marginal pendapatan terutamanya adalah disebabkan jualan lebih rendah oleh operasi Kenny Rogers Roasters di Malaysia, manakala keuntungan bersih lebih rendah khususnya disebabkan oleh pengecilan margin daripada tekanan kos inflasi.

Keuntungan bersih BFood merosot

Artikel lain: Harga Padi Jatuh RM600 Satu Tan, Pesawah Tuntut Harga Lantai Lebih Adil

Advertisement. Scroll to continue reading.

Kumpulan mengisytiharkan dividen saham interim pertama satu saham perbendaharaan bagi setiap 100 saham biasa yang dipegang dalam tahun kewangan berakhir 30 Jun 2024.

“Dividen saham interim pertama adalah bersamaan dengan 0.44 sen sesaham berdasarkan saham biasa sedia ada syarikat, dan jumlah dividen diisytiharkan bagi tempoh kewangan berakhir 30 September 2023 akan berjumlah kira-kira RM7.72 juta, akan dikreditkan pada 29 Disember 2023.
“Tarikh kelayakan ditetapkan pada 14 Disember 2023,” katanya dalam satu kenyataan, semalam.

Lembaga pengarah turut menjangkakan semua syarikat beroperasi dalam kumpulan akan kekal dalam landasan untuk baki suku tahun kewangan berakhir 30 Jun 2024.

Nur Ain
Ditulis oleh Nur Ain

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Nasional

Kerajaan akan menbuat pengumuman khas kenaikan gaji 1.5 juta penjawat awam yang akan dibuat pada Jumaat, 16 Ogos depan. Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) memaklumkan...

Lokal

Jenazah Nur Farah Kartini Abdullah difahamkan akan dibawa pulang ke kampung halamannya di Kampung Lereng Bukit, Miri Sarawak bagi proses pengebumian pada hari ini....

Sosial

Tular di media sosial sepasang suami isteri warga emas yang ditemukan meninggal dunia dan membusuk di dalam bilik rumah mereka di kawasan Jonggol, Jawa...

Sosial

Bapa kepada salah seorang mangsa yang lemas Air Terjun Jami, Maros, Sulawesi Selatan pada Jumaat tahan tangis selepas menerima berita anak perempuannya lemas. Menerusi...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd