Connect with us

Hi, what are you looking for?

Nasional

Jualan Rendah, Keuntungan Bersih BFood Merosot Kepada RM19.03 Juta

Keuntungan bersih Berjaya Food Bhd (BFood) bagi suku pertama tahun kewangan 2024 berakhir 30 September 2023 merosot kepada RM19.03 juta daripada RM34.7 juta yang direkodkan pada suku sama tahun kewangan sebelumnya.

Pendapatan susut kepada RM278.53 juta daripada RM283.05 juta sebelumnya, kata kumpulan itu dalam makluman kepada Bursa Malaysia.

BFood berkata, penurunan marginal pendapatan terutamanya adalah disebabkan jualan lebih rendah oleh operasi Kenny Rogers Roasters di Malaysia, manakala keuntungan bersih lebih rendah khususnya disebabkan oleh pengecilan margin daripada tekanan kos inflasi.

Keuntungan bersih BFood merosot

Artikel lain: Harga Padi Jatuh RM600 Satu Tan, Pesawah Tuntut Harga Lantai Lebih Adil

Advertisement. Scroll to continue reading.

Kumpulan mengisytiharkan dividen saham interim pertama satu saham perbendaharaan bagi setiap 100 saham biasa yang dipegang dalam tahun kewangan berakhir 30 Jun 2024.

“Dividen saham interim pertama adalah bersamaan dengan 0.44 sen sesaham berdasarkan saham biasa sedia ada syarikat, dan jumlah dividen diisytiharkan bagi tempoh kewangan berakhir 30 September 2023 akan berjumlah kira-kira RM7.72 juta, akan dikreditkan pada 29 Disember 2023.
“Tarikh kelayakan ditetapkan pada 14 Disember 2023,” katanya dalam satu kenyataan, semalam.

Lembaga pengarah turut menjangkakan semua syarikat beroperasi dalam kumpulan akan kekal dalam landasan untuk baki suku tahun kewangan berakhir 30 Jun 2024.

+ posts

Nur Ain
Written By Nur Ain

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Spotlight

Pasangan pelakon popular Hollywood, Jason Statham dan Rosie Huntington-Whiteley tampil berpakaian sopan serta menutup aurat ketika lawat masjid telah berjaya raih pujian peminat. Menerusi hantaran...

Dunia

Amaran mengenai fenomena  ribut solar dahsyat yang diramalkan berlaku pada awal tahun depan telah dikeluarkan oleh beberapa orang saintis dan dijangka cukup kuat. Mungkin...

Spotlight

Video penyanyi terkenal Indonesia, Bunga Citra Lestari (BCL) dan suami barunya, Tiko Aryawardhana di ‘after party’ usai dari majlis resepsi perkahwinan mereka telah tular ...

Dunia

11 pendaki ditemukan maut susulan letusan Gunung Berapi Marapi di Sumatera Barat dan tiga lagi pendaki ditemukan selamat oleh penyelamat Indonesia. Menurut laporan Reuters,...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.