Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

Malaysia Kukuh Kerjasama, Arab Saudi & Kazakhstan Minat Teroka Aspek Penyelenggaraan Jalan

Menteri Kerja Raya, Dato Sri Alexander Nanta Linggi menyatakan Malaysia kini sedang memperkukuhkan lagi kerjasama strategik bersama kerajaan Arab Saudi dan Kazakhstan.

Malaysia kukuh kerjasama, Arab Saudi berminat

Alexander berkata, kedua-dua negara berkenaan berminat untuk meningkatkan kerjasama dengan Malaysia dalam aspek keselamatan serta penyelenggaraan jalan raya. Ini termasuklah kempen MYJalan yang sedang dilaksanakan oleh Malaysia.

Menerusi kenyataan, beliau berkata Arab Saudi telah pun menyatakan persetujuan menerokai lebih banyak ruang dan peluang kerjasama dalam bidang berkenaan.

Katanya, pertemuan bersama delegasi Arab Saudi membolehkan mereka berkongsi pandangan mengenai pelbagai perkara dalam aspek keselamatan dan penyelenggaraan jalan di kedua-dua negara.

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Kedua-dua negara bersetuju untuk mengadakan perbincangan lanjut berhubung usaha ini dalam masa terdekat. Justeru, kedua-dua pihak bersetuju untuk terus berhubung lanjut bagi meneroka ruang dan peluang yang boleh dimanfaatkan demi kebaikan bersama.
“Saya juga telah menyatakan sokongan Kerajaan Malaysia kepada Kerajaan Arab Saudi dalam usaha membida sebagai penganjur Ekspo Dunia 2030,”katanya.

Malaysia kukuh kerjasama

Malaysia kukuh kerjasama

Artikel lain: Kutipan Tol Secara Pembayaran Terbuka Di 11 Lebuhraya Bermula 29 September

Bawa masuk kepakaran Malaysia ke Kazakhstan

Pertemuan Alexander bersama Menteri Pengangkutan Kazakhstan, Marat Karabayey berkata, mereka berminat untuk membawa masuk kepakaran Malaysia dalam membina, membangun dan menguruskan infrastruktur pelabuhan ke republik tersebut.

Ini jelas membuktikan Malaysia mempunyai kepakaran dalam bidang berkenaan sehingga berjaya menarik perhatian negara luar.

“Kita harap kerjasama ini dapat direalisasikan dan membuka peluang pelaburan kepada kedua-dua negara,” katanya lagi.

Malaysia kukuh kerjasama

Katanya lagi, beliau akan membawa cadangan tersebut untuk dibincangkan di peringkat kementerian dan agensi yang berkaitan sebelum dipertimbangkan di peringkat kabinet.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pertemuan berlangsung sempena Kongres Jalan Sedunia ke-27 2023 anjuran Persatuan Tetap Kongres Jalan Antarabangsa (PIARC) yang berlangsung di Prague, Republik Czech.

+ posts

Berdiam tidak semestinya salah. Lantang tidak semestinya benar. Jaga hati, jangan sampai terguris perasaan.

Farah Nadia
Ditulis oleh Farah Nadia

Berdiam tidak semestinya salah. Lantang tidak semestinya benar. Jaga hati, jangan sampai terguris perasaan.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Filem

Datuk Sarimah Ahmad, 82, rayu kepada penerbit terkenal untuk kembalikan semula pita asal empat filem hasil karyanya yang diambil sejak 36 tahun lalu sebelum...

Sosial

Sejak beberapa tahun lalu, nama Mawla Amin yang dikatakan ulama besar dari Maghribi telah menjadi bualan di media sosial apabila mengunjungi Malaysia serta mendapat...

Lokal

Seorang penjawat awam maut jatuh tingkat 21 di sebuah kondominum di Kuala Lumpur dipercayai pernah  menerima Anugerah Khidmat Cemerlang sepanjang perkhidmatannya. Kredit foto: Facebook...

Filem

Penulis Zabidi Mohamed mendakwa filem La Luna ada unsur penghinaan Islam selepas kini ditayangkan di platform Netflix. Filem La Luna Ada Unsur Penghinaan Islam...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.