Connect with us

Hi, what are you looking for?

Nasional

Kutipan Tol Secara Pembayaran Terbuka Di 11 Lebuhraya Bermula 29 September

Menteri Kerja Raya Dato Sri Alexander Nanta Linggi telah merasmikan pelancaran sistem Kutipan Tol Secara Pembayaran Terbuka (SPT) di Plaza Tol Loke Yew, Lebuhraya Sungai Besi (BESRAYA), hari ini.

Ia sejajar dengan kempen MYJalan yang dilaksanakan bagi memberi kemudahan kepada pengguna jalan raya dan akan bermula pada 29 September bagi pengguna kenderaan kelas 1 (kenderaan persendirian)

“SPT merupakan inisiatif Kementerian Kerja Raya (KKR), Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM) dan Syarikat-Syarikat Konsesi Lebuh Raya ke arah memberi kemudahan kepada pengguna lebuh raya membuat bayaran tol menggunakan kad yang mempunyai logo MyDebit, Visa atau Mastercard.
“Sekali gus memberi alternatif baharu kepada pembayaran tol sedia ada menggunakan kad Touch ‘n Go, Smart Tag dan Radio Frequency Identification (RFID).
“Lorong SPT telah dibuka kepada pengguna semasa Ujian Rintis Awam secara berperingkat di lebuh raya- lebuh raya terpilih mulai 3 Ogos 2023 bagi menguji kefungsian dan keberkesanan sistem,” katanya dalam satu kenyataan.

Sementara itu, pelaksanaan SPT di Jambatan Pulau Pinang (JPP) dijangka bermula pada penghujung tahun 2023 bagi membolehkan penelitian dan perincian lanjut dibuat oleh syarikat konsesi demi kemudahan pengguna lebuh raya.

Dalam pada itu, KKM/LLM menasihatkan pengguna lebuh raya supaya mengaktifkan terlebih dahulu ‘contactless payment’ bagi kad yang akan digunaakan dan pastikan berada di lorong yang mempunyai logo MyDebit, Visa atay Mastercard pada papan tanda.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Di samping itu, kerajaan berharap agar pelaksanaan SPT memberi kemudahan kepada pengguna lebuh raya di samping membantu melancarkan transaksi pembayaran tol sedia ada.

Antara 11 lebuh raya terlibat adalah Lebuhraya Sungai Besi (BESRAYA), Lebuhraya Baru Pantai (NPE), Lebuhraya Bertingkat Ampang-Kuala Lumpur (AKLEH), Lebuhraya Koridor Guthrie (GCE), Lebuhraya Damansara-Puchong (LDP), Lebuhraya Sistem Penyuraian Trafik Kuala Lumpur Barat (SPRINT).

Selain itu, SPT terletak di Lebuhraya Shah Alam (KESAS), Sistem Pengurusan Air Banjir dan Terowong (SMART), Lebuhraya Kuala Lumpur-Putrajaya (MEX), Lebuhraya Duta-Ulu Kelang (DUKE) dan Lebuhraya Kulim-Butterworth (BKE).

Advertisement. Scroll to continue reading.
+ posts

Iffa Sabrina
Written By Iffa Sabrina

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Spotlight

Pasangan pelakon popular Hollywood, Jason Statham dan Rosie Huntington-Whiteley tampil berpakaian sopan serta menutup aurat ketika lawat masjid telah berjaya raih pujian peminat. Menerusi hantaran...

Dunia

Amaran mengenai fenomena  ribut solar dahsyat yang diramalkan berlaku pada awal tahun depan telah dikeluarkan oleh beberapa orang saintis dan dijangka cukup kuat. Mungkin...

Spotlight

Video penyanyi terkenal Indonesia, Bunga Citra Lestari (BCL) dan suami barunya, Tiko Aryawardhana di ‘after party’ usai dari majlis resepsi perkahwinan mereka telah tular ...

Dunia

11 pendaki ditemukan maut susulan letusan Gunung Berapi Marapi di Sumatera Barat dan tiga lagi pendaki ditemukan selamat oleh penyelamat Indonesia. Menurut laporan Reuters,...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.