Connect with us

Hi, what are you looking for?

Nasional

Malaysia Catat Pelaburan Diluluskan RM225 Bilion, Tertinggi Dalam Tempoh 10 Tahun

Malaysia catat pelaburan diluluskan tertinggi dengan jumlah RM225 bilion bagi sembilan bulan pertama tahun ini, tertinggi dalam tempoh 10 tahun.

Kenaikan sebanyak 6.6% yang disokong dengan 3,949 projek pelaburan dijangka akan membuka 89,495 peluang pekerjaan baharu.

Malaysia catat pelaburan diluluskan tertinggi

Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri (MITI), Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata peningkatan tersebut yang tertinggi dalam tempoh sedekad.

“Rekod pelaburan diluluskan tertinggi ini adalah lonjakan sebanyak 6.6 peratus berbanding tempoh sama tahun lalu atau terbaik berbanding purata sembilan bulan berjumlan RM222.6 bilion dalam 10 tahun.

“Daripada RM225 bilion ini, sejumlah 55.9 peratus disumbangkan daripada pelaburan langsung asing (FDI), manakala baki 44.1 peratus adalah pelaburan langsung domestik (DDI),” katanya.

Beliau berkata demikian dalam satu kenyataan dikeluarkan Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA), selepas membentangkan kad laporan MITI setahun kerajaan MADANI di Kuala Lumpur hari ini.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Artikel lain: KKDW Sedia Platform Rangsang Kreativiti, Budayakan Inovasi

Tengku Zafrul berkata, Malaysia telah menunjukkan daya tahan yang tinggi dalam menentang ketidaktentuan operasi global merentasi pelbagai industri.

“Pelaburan dari negara seperti Belanda, Singapura, Amerika Syarikat, China dan Jepun mencerminkan jenis pelaburan strategik berteknologi tinggi yang Malaysia sasarkan daripada pemain global.
“Tetapi ini bukan masa untuk berpuas hati. MITI dan agensinya, MIDA akan terus meletakkan Malaysia sebagai destinasi yang berdaya maju dan stabil.

“Selain itu, ia juga akan membawa lebih banyak aliran pelaburan masuk secara strategik menerusi langkah mereka bentuk semula rantaian bekalan dalam landskap pelaburan global.
“Ia selaras dengan transformasi perindustrian kami seperti yang ditetapkan dalam Pelan Induk Perindustrian Baharu (NIMP) 2030,” ujarnya.

Dalam pada itu, daripada jumlah yang diluluskan terdapat lima negeri yang menunjukkan nilai pelaburan yang ketara berbanding negeri lain.

Antaranya adalah Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (RM48.9 bilion), Pulau Pinang (RM44.9 bilion), Selangor (RM41. 6 bilion), Kedah (RM22.6 bilion) dan Johor (RM20 bilion).

Advertisement. Scroll to continue reading.
+ posts

Anis Rabiatul
Ditulis oleh Anis Rabiatul

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Sosial

Sejak beberapa tahun lalu, nama Mawla Amin yang dikatakan ulama besar dari Maghribi telah menjadi bualan di media sosial apabila mengunjungi Malaysia serta mendapat...

Filem

Penulis Zabidi Mohamed mendakwa filem La Luna ada unsur penghinaan Islam selepas kini ditayangkan di platform Netflix. Filem La Luna Ada Unsur Penghinaan Islam...

Lokal

Seorang wanita yang ditemukan meninggal dunia dalam sebuah kereta berkunci di kawasan Klinik Pakar, Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB), di Ipoh semalam didapati tertidur...

Lokal

Seorang isteri tak sempat selamatkan suami hanyut susulan ditarik ombak sewaktu berkelah di Pantai Batu Burok, Terengganu kira-kira jam 11. 20 pagi Ahad. Memetik...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.