Connect with us

Hi, what are you looking for?

Nasional

KKM Nafi Skim Perubatan MADANI Dihentikan, Inisiatif Hanya Tertumpu Kepada 10 Daerah

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) nafi dakwaan Skim Perubatan MADANI (SPM) yang melibatkan klinik perubatan swasta (GP) dihentikan sepenuhnya.

Menurut laporan Berita Harian, menterinya, Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad menegaskan dakwaan itu adalah mengelirukan kerana inisiatif itu masih dilaksanakan untuk 10 daerah bagi fasa pertama yang dilancarkan pada 15 Jun tahun lalu.

Antara daerah tersebut adalah Kuala Lumpur, Gombak, Hulu Langat, Petaling, Klang, Johor Bahru, Kinta, Timur Laut, Kota Kinabalu dan Kuching bagi mengurangkan kesesakan pesakit di fasiliti KKM.

KKM nafi Skim Perubatan MADANI dihentikan

Artikel lain: KKM Lantik 1,197 Calon Simpanan, Isi Kekosongan Jawatan Tetap Kementerian

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Bermula 26 Februari lalu, Skim Perubatan MADANI menumpukan operasi dengan memberi tumpuan kepada 10 daerah (Fasa 1 SPM) bagi tujuan memantapkan dan memperkemaskan lagi operasi dalam mengurangkan kesesakan pesakit di fasiliti KKM, memandangkan kesesakan di fasiliti KKM daerah lain telah berkurangan.
“Jadi skim ini telah diperluaskan ke 11 daerah pada 8 Ogos tahun lalu sebagai fasa kedua. Skim ini kemudiannya diperluaskan ke seluruh negara pada 19 September lalu pada fasa ketiga. Jika lihat berdasarkan unjuran ke dapan, perbelanjaan seminggu di 10 daerah sebanyak RM1.7 juta.
“Skim Perubatan MADANI kembali menumpukan 10 daerah fasa satu memandangkan kemampanan pembiayaan (yang dialami kerajaan). (Bayangkan) Kalau kita buat seluruh negara, itu saja akan (menelan belanja) kos antara RM12 juta hingga 15 juta seminggu,” katanya pada Waktu Pertanyaan Menteri di Dewan Rakyat hari ini.

Beliau memberi jawapan tersebut selepas ditanya oleh Datuk Dr Alias Razak (PN-Kuala Nerus) yang meminta penjelasan mengapa kerajaan membatalkan perkhidmatan Skim Perubatan MADANI di klinik swasta dan hanya meneruskan perkhidmatan di 10 daerah terpilih.

Mana tidaknya, kerajaan sebelum ini telah memperuntukan RM100 juta dalam Belajawan 2024 untuk inisiatif tersebut.

Dalam pada itu, Dr Dzulkefly mendedahkan sebanyak RM78.73 juta sudah dibelanjakan untuk manfaat dan setakat ini masih ada baki RM16.2 juta belum dibelanjakan.

Ujarnya, lebihan baki tersebut dijangka akan habis dibelanjakan pada April ini.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: Berita Harian (Fahmy A Rosli)

+ posts

Nur Ain
Ditulis oleh Nur Ain

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Sukan

Pemain berdarah Malaysia-England, Ethan Wheatley semakin membina nama di pentas antarabangsa dan kini mula menjalani latihan bersama skuad utama Manchester United (MU). Menurut laporan...

Lokal

Aktivis Thilaga Sulathireh menganggap muzik video raya Datuk Seri Aliff Syukri masih tidak melanggar undang-undang sekali gus mempersoal tindakan Suruhanjaya Komunikasi Multimedia Malaysia (SKMM),...

Lokal

Sabah Electricity Sdn Bhd (SESB) menganggarkan kerugian melebihi RM40 juta akibat kebakaran yang berlaku di gudang penyimpanan kabel elektrik milik syarikat utiliti itu di...

Sosial

Seorang ibu tunggal di Singapura, Rasima Yunos akhirnya dapat menyambut Hari Raya Aidilfitri di rumah yang dibeli sendiri setelah 15 tahun hidup ‘berpisah’ dengan...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd