Connect with us

Hi, what are you looking for?

Nasional

KKDW Anjur Rural Business Challenge 2.0, Tawar Geran Perniagaan RM15 Juta

Kementerian Kemajuan Desa dan Wilayah (KKDW) anjur Rural Business Challenge (RBC) 2.0 dengan menawarkan geran perniagaan berjumlah RM15 juta kepada pemenang dalam kalangan usahawan luar bandar.

Menerusi satu kenyataan, Timbalan Menteri Kemajuan Desa dan Wilayah Datuk Rubiah Wang berkata, program itu membolehkan usahawan berpotensi merealisasikan idea bernas yang diterjemahkan kepada satu pelan perniagaan berdaya maju.

KKDW Anjur Rural Business Challenge 2.0

KKDW Anjur Rural Business Challenge 2.0

“Program RBC telah diperkenalkan sejak tahun 2012 melalui Government Transformation Programme (GTP) 2.0 di bawah Youth Entrepreneur Driven Model Desa Abad ke-21, khususnya untuk program keusahawanan belia.
“Ia diberi nafas baru tahun ini dengan beberapa penambahbaikan yang dikenali sebagai RBC 2.0. Bagaimanapun, ia masih mengekalkan konsep asalnya…
“…iaitu sebuah program pengembangan perniagaan melalui penganjuran pertandingan penyediaan rancangan perniagaan,” katanya hari ini.

Beliau berkata demikian pada majlis pelancaran RBC 2.0 sempena porogram Karnival Usahawan Desa (KUD) di Anjung Floria, Putrajaya yang turut dimeriahkan dengan pameran dan jualan oleh pemenang- pemenang RBC yang terdahulu.

Artikel berkaitan: Belanjawan 2024: KKDW Peruntukan RM7.7 Bilion Untuk Pembangunan Desa

Advertisement. Scroll to continue reading.

KKDW berkata, pihaknya menyasarkan sehingga 2,500 permohonan penyertaan pertandingan RBC 2.0 oleh usahawan belia luar bandar yang berpotensi dari seluruh Malaysia.

“Usahawan belia luar bandar yang berpotensi dan berminat digalakkan untuk mengemukakan permohonan penyertaan bagi pertandingan RBC 2.0 secara atas talian,” ujar kenyataan tersebut.

Sementara itu, seramai 19 orang usahawan desa berjaya meraih nilai jualan tahunan melebihi RM1 juta menerusi Aktiviti Bimbingan Kelab Usahawan 1 Juta (KU1J) iaitu salah satu aktiviti sokongan di bawah RBC.

Rubiah berkata, inisiatif tersebut untuk memperkasakan usahawan desa melalui aktiviti bimbingan dan pementoran selama 12 bulan bersama konsultan perniagaan serta pemudah cara Richworks International Sdn. Bhd.

“Usaha ini mempertingkatkan prestasi perniagaan dalam kalangan usahawan desa yang mencatatkan hasil jualan tahunan melebihi RM 38 juta berdasarkan rekod keseluruhan 25 orang peserta.
“Ia meningkat sebanyak 73% berbanding tahun sebelumnya iaitu RM 22juta) dengan purata jualan sebanyak RM1.5juta bagi setiap usahawan.
“Pengiktirafan kepada 19 usahawan desa melalui Majlis Graduasi peserta Aktiviti Bimbingan Kelab Usahawan 1 juta ini diharapkan menjadi insipirasi kepada usahawan desa lain untuk mengikuti jejak langkah yang sama,” katanya lagi.
Advertisement. Scroll to continue reading.
+ posts

Avatar
Ditulis oleh Nor Hidayah

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Sosial

Sejak beberapa tahun lalu, nama Mawla Amin yang dikatakan ulama besar dari Maghribi telah menjadi bualan di media sosial apabila mengunjungi Malaysia serta mendapat...

Filem

Penulis Zabidi Mohamed mendakwa filem La Luna ada unsur penghinaan Islam selepas kini ditayangkan di platform Netflix. Filem La Luna Ada Unsur Penghinaan Islam...

Lokal

Seorang wanita yang ditemukan meninggal dunia dalam sebuah kereta berkunci di kawasan Klinik Pakar, Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB), di Ipoh semalam didapati tertidur...

Lokal

Seorang isteri tak sempat selamatkan suami hanyut susulan ditarik ombak sewaktu berkelah di Pantai Batu Burok, Terengganu kira-kira jam 11. 20 pagi Ahad. Memetik...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.