Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

“Kita Boleh Guna Bekas Banduan Untuk Gantikan Pekerja Asing” – Sivakumar

Kerajaan berhasrat membuka lebih banyak peluang pekerjaan kepada bekas banduan bagi menggantikan tenaga pekerja asing di negara ini, Dewan Rakyat diberitahu hari ini.

Menteri Sumber Manusia V Sivakumar pada sesi soal jawab berkata, ini kerana bekas banduan terutama mereka yang telah selesai menjalani hukuman kecil, masih produktif untuk bekerja.

Bekas banduan gantikan pekerja asing

Artikel lain: BlackBerry Mahu Kolaborasi Dengan Malaysia

“Kita boleh menggunakan tenaga mereka (bekas banduan) untuk menggantikan pekerja asing. Banyak usaha telah diambil oleh Kementerian Sumber Manusia dengan kerjasama Kementerian Dalam Negeri dan ia dilaksanakan melalui Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) dan banyak latihan juga diberikan.
“Ramai juga (bekas banduan) telah diberi peluang pekerjaan. Mereka yang ada di dalam penjara telah diberi latihan dan mereka yang keluar dari penjara setelah menjalani latihan juga telah ditempatkan di alam pekerjaan,” katanya.

Beliau menjawab soalan tambahan RSN Rayer (PH-Jelutong) yang ingin tahu sama ada kerajaan merancang untuk menjadi pemudah cara antara majikan dan pihak penjara untuk mengadakan persefahaman yang membenarkan bekas banduan menggantikan pekerja asing.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sementara itu, menjawab soalan asal Datuk Awang Hashim (PN-Pendang) yang bertanyakan jumlah pekerja asing dalam negara, Sivakumar berkata, setakat 30 September lalu, unjuran jumlah keseluruhan kumpulan itu adalah seramai 2,730,153.

Beliau berkata, ia merangkumi pemegang Pas Lawatan Kerja Sementara aktif berjumlah 1,830,828, pekerja asing yang belum memasuki negara seramai 152,158 orang dan pendatang tanpa izin yang berdaftar di bawah Program Rekalibrasi Tenaga Kerja 2.0 seramai 747,167 orang.

“Penggunaan pekerja asing adalah bagi memenuhi keperluan tenaga kerja bagi sektor tertentu yang sukar diisi oleh tenaga buruh tempatan. Justeru, kerajaan melaksanakan pelbagai inisiatif merentasi kementerian dan agensi bagi menggalakkan tenaga kerja tempatan menceburi pekerjaan dalam sektor yang didominasi pekerja asing.
“KSM menggalakkan industri supaya beralih kepada penggunaan automasi, mekanisasi dan pendigitalan yang dapat mewujudkan permintaan terhadap pekerja berkemahiran tinggi, sekali gus kebergantungan kepada pekerja asing berkemahiran rendah dapat dikurangkan secara berperingkat,” katanya.

Sumber: BERNAMA

Advertisement. Scroll to continue reading.
+ posts

Nur Ain
Written By Nur Ain

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Spotlight

Bekas tunang selebriti Indonesia, Lucinta Luna kembali menjadi bualan hangat ramai apabila dia dikatakan bertukar karier baharu sebagai bintang porno selain menawarkan perkhidmatan seks....

Spotlight

Selebriti terkenal Indonesia, Bunga Citra Lestari (BCL) yang bakal melangsungkan perkahwinan di Bali bersama jejaka pilihan hatinya, Tiko Aryawardhana dikhabarkan mendapat restu sepenuhnya daripada...

Politik

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim perlu dinobatkan sebagai ‘Bapa Malaysia’ atas sumbangan beliau dalam isu berkait Perjanjian Malaysia 1963 (MA63). Memetik laporan Harian...

Sukan

Ratu skuasy negara S. Sivasangari melakar kejayaan membanggakan selepas dinobatkan sebagai juara Kejohanan Skuasy Terbuka Kelab Bola Sepak Hong Kong, kelmarin. Sivasangari, pemain ranking...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.