Connect with us

Hi, what are you looking for?

Politik

Kemenangan Che Alias Di Kerusi Parlimen Kemaman (PAS) Dibatalkan

Kemenangan Ahli Parlimen Kemaman Che Alias Hamid yang mewakili PAS pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) dibatalkan oleh Mahkamah Pilihan Raya Terengganu hari ini.

Memetik laporan BERNAMA, Hakim Anselm Charles Fernandis berkata, pempetisyen iaitu Wan Mohamad Hisham Wan Abdul Jalil dapat membuktikan perbuatan rasuah semasa tempoh berkempen PRU15.

Antaranya dakwaan dikemukakan ialah terdapat sogokan di beberapa majlis rasmi Kerajaan Negeri Terengganu melalui agihan dana Bantuan i-Belia dan i-Siswa untuk mempengaruhi pengundi.

Mahkamah telah memerintahkan pihak responden membayar RM30,000 kepada pempetisyen.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Foto: Harian Metro

“Saya mendapati rasuah dilakukan atas pengetahuan responden. Saya mengisytiharkan keputusan pilihan raya umum Kemaman yang diadakan pada 19 November (tahun lepas) adalah terbatal.. Wang yang diberi adalah untuk mendorong undi.
“(Jika ini inisiatif kerajaan ini) Saya menganggap selepas pilihan raya ia masih boleh berlaku, tetapi ia dibuat beberapa hari sebelum pilihan raya umum. Semua ahli politik harus tahu kesannya.
“Tidak dinafikan kerajaan negeri masih wujud pada masa itu (kerana PRU dan Pilihan Raya Negeri diadakan secara berasingan) tetapi itu tidak bermakna program seperti itu (agihan dana) perlu diadakan begitu hampir dengan tarikh PRU,” katanya.

Sementara itu, peguam mewakili pempetisyen Datuk Hafarizam Harun berkata, hakim telah memanggil peguam utama kedua-dua belah pihak ke dalam bilik dan memaklumkan bahawa beliau tidak akan memberi apa-apa penangguhan sehingga 3 Oktober ini.

“Hakim akan melewatkan pemakluman kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) selewatnya 3 Oktotber ini tentang keputusan beliau pada hari ini.
“Jika sehingga 3 Oktober tiada permohonan untuk tangguh keputusan atau tiada rayuan (terhadap keputusan mahkamah hari ini), hakim akan maklum keputusan hari ini kepada SPR pada 3 Oktober ini,” katanya.

Untuk rekod,  Che Alias memenangi kerusi Parlimen Kemaman selepas memperoleh 65,714 undi dan menewaskan calon Barisan Nasional (BN) Datuk Seri Ahmad Said dengan majoriti 24,179 undi.

Sumber: BERNAMA

Advertisement. Scroll to continue reading.

Iffa Sabrina
Ditulis oleh

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Bisnes

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengumumkan bakal menyertai Kumpulan BRICS (sebuah kesatuan ekonomi yang terdiri daripada negara-negara Brazil, Rusia, India, China, dan Afrika...

Spotlight

Rosé Blackpink telah menandatangani kontrak pengurusan dengan anak syarikat YG Entertaiment, The Black Label dan kini sedang dalam proses mempersiapkan muzik baharu untuk dipersembahkan...

Lokal

Polis sedang memburu empat lelaki bertopeng yang terlibat kes samun menggunakan senjata api di sebuah kedai emas dalam bangunan pusat beli belah di Metro...

Bisnes

Syarikat perisian komputer, Adobe Systems Incorporated (Adobe) dilaporkan telah disaman Jabatan Keadilan Amerika (DOJ) berikutan penawaran pelan langganan yang dikatakan tidak telus kepada pengguna. Menerusi...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd