Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dunia

Kapal Selam Hilang Selepas Bawa Lima Jutawan Lawat Titanic Karam

Baru-baru ini, kita telah dikejutkan dengan berita kehilangan sebuah kapal selam yang membawa lima krew yang berhampiran bangkai Titanic di pantai timur Kanada.

Menurut laporan Sinar Harian, syarikat OceanGate Expeditions telah mengendalikan kapal sepanjang 6.5 meter tersebut mula menyelam pada Ahad namun dilaporkan terputus hubungan dengan darat kurang dua jam berada di dasar laut.

Operasi mencari kapal tersebut kini dipergiatkan dengan melancarkan dua pesawat untuk meninjau di kawasan terpencil di Atlantik Utara, manakala rakan sejawatan dari Kanada turut mengerahkan sebuah pesawat dan kapal.

Namun, setakat ini tiada laporan penemuan atau isyarat sejak ia hilang dan Pegawal Pantai AS yang berpangkalan di Boston berkata bahawa operasi mencari menggunakan pesawat ‘telah selesai’ setakat Selasa.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Tambahnya, teknik pelampung untuk mengimbas bawah permukaan akan diteruskan oleh pencari pesawat Kanada sehingga ia dijumpai.

Salah seorang penumpang dikenal pasti sebagai ahli perniagaan British, Hamish Harding yang mempunyai syarikat penerbangan telah menyiarkan mengenai ekspedisi dalam media sosial.

Selain itu, seorang ahli perniagaan Pakistan, Shahzada Dawood yang juga pengerusi konglomerat Engro dan anaknya Suleman dilaporkan turut berada dalam kapal tersebut.

Difahamkan juga, submarine tu dikawal menggunakan Logitech Gaming Controller dan harga tiket sekitar $250K (RM1.16 juta) seorang.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: Sinar Harian 

Advertisement. Scroll to continue reading.
+ posts

Nur Ain
Ditulis oleh Nur Ain

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Seorang lelaki bertindak memfailkan saman sebanyak RM55 juta setelah kehilangan kedua-dua belah kakinya akibat daripada kecuaian doktor. Memetik laporan Kosmo, penolong jurutera Majlis Bandaraya...

Lokal

Gambar suspek terlibat dalam kejadian tembakan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) Terminal 1 telah diedarkan ke semua pintu masuk negara di utara...

Spotlight

Pempengaruh media sosial asal Korea Selatan, Daud Kim, telah berkongsi video di Instagram miliknya dengan mengumumkan pembelian sebidang tanah di Incheon, Korea Selatan baru-baru...

Lokal

Pihak polis sedang memburu suspek yang dilaporkan mengugut mahu memukul salah seorang pelanggan di restoran makanan segera McDonald’s di Sungai Isap, Kuantan. Menerusi laporan...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd