Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dunia

Kapal Selam Hilang Selepas Bawa Lima Jutawan Lawat Titanic Karam

Baru-baru ini, kita telah dikejutkan dengan berita kehilangan sebuah kapal selam yang membawa lima krew yang berhampiran bangkai Titanic di pantai timur Kanada.

Menurut laporan Sinar Harian, syarikat OceanGate Expeditions telah mengendalikan kapal sepanjang 6.5 meter tersebut mula menyelam pada Ahad namun dilaporkan terputus hubungan dengan darat kurang dua jam berada di dasar laut.

Operasi mencari kapal tersebut kini dipergiatkan dengan melancarkan dua pesawat untuk meninjau di kawasan terpencil di Atlantik Utara, manakala rakan sejawatan dari Kanada turut mengerahkan sebuah pesawat dan kapal.

Namun, setakat ini tiada laporan penemuan atau isyarat sejak ia hilang dan Pegawal Pantai AS yang berpangkalan di Boston berkata bahawa operasi mencari menggunakan pesawat ‘telah selesai’ setakat Selasa.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Tambahnya, teknik pelampung untuk mengimbas bawah permukaan akan diteruskan oleh pencari pesawat Kanada sehingga ia dijumpai.

Salah seorang penumpang dikenal pasti sebagai ahli perniagaan British, Hamish Harding yang mempunyai syarikat penerbangan telah menyiarkan mengenai ekspedisi dalam media sosial.

Selain itu, seorang ahli perniagaan Pakistan, Shahzada Dawood yang juga pengerusi konglomerat Engro dan anaknya Suleman dilaporkan turut berada dalam kapal tersebut.

Difahamkan juga, submarine tu dikawal menggunakan Logitech Gaming Controller dan harga tiket sekitar $250K (RM1.16 juta) seorang.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: Sinar Harian 

Advertisement. Scroll to continue reading.

Nur Ain
Written By

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Sosial

Majlis persandingan seharusnya menjadi yang ekslusif buat pasangan pengantin bagi meraikan hari bahagia dan tumpuan sepatutnya hanya diberikan kepada mereka. Namun begitu, lain pula...

Sukan

Baru-baru ini, tular di media sosial memaparkan seorang pelajar Orang Asli berusia 12 tahun, Sa’ap Baharom telah ditawarkan untuk menyertai pusat latihan elit bola...

Spotlight

Baru-baru ini, selebriti Indonesia, Lucinta Luna mendakwa dia kini sudah hamil anak kepada tunangnya, Arten Boltian atau Alan telah berjaya menarik perhatian ramai. Bagaimanapun,...

Filem

Umum sedia maklum, filem Jawan yang dibintangi oleh aktor terkenal, Shah Rukh Khan sudah mula ditayangkan di seluruh pawagam pada 7 September lalu. Malah,...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.