Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sukan

Juara Tinju Dunia Peluk Islam, Tukar Nama Kepada Abdul Wahid

Juara tinju dunia, Gervonta Davis telah berjaya menarik perhatian ramai apabila dia membuat keputusan untuk peluk Islam dan menukar namanya kepada Abdul Wahid pada awal minggu lalu.

Menurut laporan Daily Mail, petinju yang berusia 29 tahun itu dikatakan mahu mengikut jejak langkah beberapa petinju lagenda lain yang telah memeluk agama tersebut seperti Muhammad Ali, yang dahulunya dikenali sebagai Cassius Clay.

Juara tinju dunia peluk Islam

Artikel lain: Bekas Paderi Terkenal Australia Peluk Islam Selepas 45 Tahun Berkhidmat Di Gereja

Nama baharu Davis diterjemahkan kepada ‘The Servant of The One’ dan menerima pakai kepercayaan baharunya di Maryland pada 24 Disember lalu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Difahamkan, petinju itutelah melakukan kesaksian keimanan Islam, syahadat, dan seterusnya menerima nama baharunya. Bagaimanapun, dia dilaporkan masih belum menukar namanya secara sah.

Bukan itu sahaja, salah seorang imam yang bernama Hassan Abdi akui terkejut dengan keputusan Gervonta Davis malah memberitahu petinju tersebut seorang yang merendah diri.

“Saya terkejut bertemu dengannya kerana saya tahu siapa dia tetapi tidak tahu sejauh mana personalitinya namun, dia seorang yang sangat rendah hati,” katanya.

Sekadar info, Davis tidak pernah tewas untuk 29 perlawanan dan telah memegang gelaran lightweight Persatuan Tinju Dunia sejak 2019.

Sumber: Daily Mail

Advertisement. Scroll to continue reading.
+ posts

Nur Ain
Ditulis oleh Nur Ain

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Nasional

Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) iktiraf dan hargai peranan media dalam menterjemahkan agenda utama KPKT. Menterinya, Nga Kor Ming berkata, kementeriannya melancarkan Anugerah...

Sukan

Pemain berdarah Malaysia-England, Ethan Wheatley semakin membina nama di pentas antarabangsa dan kini mula menjalani latihan bersama skuad utama Manchester United (MU). Menurut laporan...

Lokal

Sabah Electricity Sdn Bhd (SESB) menganggarkan kerugian melebihi RM40 juta akibat kebakaran yang berlaku di gudang penyimpanan kabel elektrik milik syarikat utiliti itu di...

Sosial

Seorang ibu tunggal di Singapura, Rasima Yunos akhirnya dapat menyambut Hari Raya Aidilfitri di rumah yang dibeli sendiri setelah 15 tahun hidup ‘berpisah’ dengan...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd