Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dunia

‘Influencer’ Barat Mula Kaji Al-Quran, Ribuan Jiwa Pilih Peluk Islam

Baru-baru ini, ramai yang sudah mula kaji al-Quran termasuklah influencer barat malah, ada yang tertarik untuk memeluk agama Islam.

Benar orang kata, setiap apa yang terjadi pasti ada hikmah tersendiri. Begitu juga apa yang dilakukan oleh tentera Israel yang melakukan kekejaman terhadap Palestin sehingga berjaya membuka mata orang ramai di seluruh dunia.

Gerakan tersebut dipercayai bermula dengan pempengaruh TikTok, Megan Rice apabila beliau memulakan usaha ‘non Muslim reading Quran’.

Influencer mula kaji al-Quran

Artikel lain: Bertahun Hanyut Jadi Transgender, Lelaki Syukur Diberi Peluang Peluk Islam

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Saya membuat video yang mengatakan bahawa saya kagum dengan kepercayaan Palestin dan orang ramai memberi komen ‘Well yeah, girl, that’s Islam. Have you read the Quran? You should probably read the Quran’ (Baiklah saudari, itulah Islam. Sudahkah anda membaca al-Quran? Anda mungkin perlu membaca al-Quran),” katanya menerusi sedutan video yang dikongsikan di akaun TikTok megan_b_rice miliknya.

Apa yang lebih menarik, selain berkongsi petikan terjemahan ayat al-Quran, dia turut lantang memperjuangkan kebebasan Palestin malah kagum dengan semangat rakyat Palestin dalam menentang zionis.

Seorang lagi influencer yang dikenali sebagai Jackjackwilds sanggup membeli al-Quran gara-gara terinspirasi dengan perkongsian yang dilakukan oleh Megan Rice.

“Saya cuba untuk memahami bagaimana rakyat Palestin kekal berdaya tahan. Sebagai orang Yahudi, membaca teks (al-Quran) buat kali pertama. Saya tidak pernah melihat al-Quran sebelum ini.
“Saya tidak tahu apa-apa perkara ini, propaganda berkaitan. Saya ‘mengenyahkan program’ semasa saya cuba mendapatkan bahan pendidikan,” katanya.

Bahkan, Jackjackwilds juga membuat pengakuan bahawa dirinya sudah bersyahadah dan memeluk agama suci berkenaan.

Menerusi hantaran yang dimuat naik oleh akaun @Wasiat Akhir Zaman di laman Instagramnya, dia mendakwa ribuan penganut di Irlandia dari pelbagai agama mula peluk Islam sejak tercetusnya konflik perang di Gaza.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Menurut Kementerian Kesihatan Palestin pada Isnin, angka kematian akibat serangan tentera penceroboh Israel ke atas Gaza kini melebihi 10,000 orang.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: TikTok @Megan Rice, @Jackjackwilds, Instagram @Wasiat Akhir Zaman

Nur Ain
Ditulis oleh Nur Ain

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Nasional

Kerajaan akan menbuat pengumuman khas kenaikan gaji 1.5 juta penjawat awam yang akan dibuat pada Jumaat, 16 Ogos depan. Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) memaklumkan...

Lokal

Jenazah Nur Farah Kartini Abdullah difahamkan akan dibawa pulang ke kampung halamannya di Kampung Lereng Bukit, Miri Sarawak bagi proses pengebumian pada hari ini....

Sosial

Tular di media sosial sepasang suami isteri warga emas yang ditemukan meninggal dunia dan membusuk di dalam bilik rumah mereka di kawasan Jonggol, Jawa...

Sosial

Bapa kepada salah seorang mangsa yang lemas Air Terjun Jami, Maros, Sulawesi Selatan pada Jumaat tahan tangis selepas menerima berita anak perempuannya lemas. Menerusi...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd