Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

Ibu Bapa Golongan T20 Pilih MRSM, Hantar Anak Untuk Belajar Erti Kesusahan

Golongan ibu bapa berpendapatan tinggi (T20) memilih dan sanggup menghantar anak mereka masuk ke Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) meskipun mampu pergi ke sekolah swasta.

T20 pilih MRSM sebab nak anak belajar erti susah

Presiden Anak Sains Mara (Ansara) Malaysia, Mohd Fadzil Yusof berkata, institusi pendidikan tersebut dipilih oleh golongan ibu bapa T20 untuk mengajar anak mereka tentang kesukaran hidup.

Jelas Mohd Fadzil ketika dalam Wacana Sinar edisi 426 bertajuk ‘MRSM untuk B40 sahaja?’ pada Selasa, MRSM dilihat sebagai tempat sesuai bagi anak mereka untuk bergaul dengan pelajar lain daripada pelbagai latar belakang.

Ini ditambah pula kos untuk menghantar anak ke sekolah swasta menelan belanja beribu ringgit.

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Di sekolah swasta, kos pembelajaran sampai RM3,000 sebulan.

“Kalau mereka (ibu bapa T20) mampu untuk hantar anak ke sekolah swasta, kenapa mahu berebut masukan ke MRSM?

“Saya tertanya-tanya kenapa golongan (T20) itu nak hantar anak-anak ke MRSM, dan jawapan yang diterima mengejutkan saya iaitu nak ajar anak untuk hidup susah,”ujarnya.

T20 MRSM

Kredit Foto: Sinar Harian/ Mohd Halim Abdul Wahid

Terdahulu, kecoh di media sosial di mana orang ramai mengkritik golongan kaya yang menghantar anak ke sekolah berasrama penuh.

Mereka juga mendakwa ibu bapa golongan T20 ini telah mengambil hak anak-anak orang miskin yang mahu mengubah hidup mereka.

Artikel lain: Ibu Bapa T20 Perlu Henti Tipu Pendapatan, Ilmu Anak Di MRSM Tak Berkat

Advertisement. Scroll to continue reading.

Malah, Pengerusi Majlis Amanah Rakyat (MARA), Datuk Asyraf Wajdi Dusuki mahu ibu bapa perlu henti tipu jumlah pendapatan mereka hanya kerana mahu anak diterima memasuki Maktab Rendah Sains Mara (MRSM).

Pun begitu, kerajaan mengekalkan dasar pengambilan pelajar ke MRSM iaitu perlu lulus Ujian Kemasukan Ke MRSM (UKKM) sebelum dipertimbangkan ke insititusi pendidikan tersebut.

Tegas Asyraf Wajdi, pihaknya tidak berkompromi dengan sebarang rayuan atau ‘amalan kabel’ untuk menempatkan pelajar yang gagal ujian berkenaan bagi menjamin kualiti produk MRSM.

“Saya ada menteri yang mengawal selia (MRSM) iaitu Timbalan Perdana Menteri (Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi).
“Beliau selalu berpesan kepada saya agar sentiasa berpegang kepada prinsip, jangan menurunkan kualiti MRSM dan patuh kepada dasar asas iaitu mesti lulus UKKM.
“Kalau nak bantu sekali pun, bantulah mereka yang berpendapatan rendah (B40),”katanya.

Sumber: Sinar Harian (Qurratul& Aina Quddus) (Diana Azis)

Advertisement. Scroll to continue reading.
+ posts

Berdiam tidak semestinya salah. Lantang tidak semestinya benar. Jaga hati, jangan sampai terguris perasaan.

Farah Nadia
Ditulis oleh Farah Nadia

Berdiam tidak semestinya salah. Lantang tidak semestinya benar. Jaga hati, jangan sampai terguris perasaan.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Seorang lelaki bertindak memfailkan saman sebanyak RM55 juta setelah kehilangan kedua-dua belah kakinya akibat daripada kecuaian doktor. Memetik laporan Kosmo, penolong jurutera Majlis Bandaraya...

Lokal

Gambar suspek terlibat dalam kejadian tembakan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) Terminal 1 telah diedarkan ke semua pintu masuk negara di utara...

Lokal

Pihak polis sedang memburu suspek yang dilaporkan mengugut mahu memukul salah seorang pelanggan di restoran makanan segera McDonald’s di Sungai Isap, Kuantan. Menerusi laporan...

Sosial

Seorang pelancong ‘mat salleh’ telah mengundang kecaman orang ramai kerana beranggapan bahawa rakyat Malaysia tidak bersikap ramah terhadapnya. Menerusi perkongsian @anthraxxx781 di akaun X,...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd