Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

Hidap Barah Limfoma Tahap 4, ‘Blake’ Hero Tragedi Batang Kali Sudah Tiada

Anjing pengesan milik Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) dikenali sebagai Blake yang pernah diangkat menjadi ‘hero’ tragedi Batang Kali dimaklumkan telah tiada.

Blake ‘hero’ tragedi Batang Kali

Menerusi posting yang dibuat Facebook Kementerian Pembangunan Kerajaan Tempatan (KPKT), Blake telah ditidurkan (euthanized) pada jam 4.38 petang semalam (18 September 2023) selepas disahkan menghidap barah limfoma tahap empat.

Difahamkan, anjing Pengesan dari disiplin Cadaver telah didiagnosis menghidap barah limfoma pada 15 Ogos lalu apabila didapati mengalami kelesuan serta hilang selera makan.

“Blake dimasukkan sekali lagi ke wad Anjing Kesayangan di Fakulti Veterinar, University Putra Malaysia (UPM) pada 14 September lalu apabila didapati hilang selera makan dan kelesuan.
“Selain itu, ia bertujuan untuk mendapatkan perkembangan berkaitan barah dihadapi,” menerusi kenyataan dari KPKT.

https://www.facebook.com/KPKTMalaysia/posts/pfbid02XRQGAoSnSHMgbvYEBR3ygsGVrH7M98C9Lccb5fuemvSVCUXAoLoNtM1r7AHbpMuql

Advertisement. Scroll to continue reading.

Barah merebak agresif, merebak seluruh badan

Sepanjang berada di wad, Blake  juga gagal memberi respons kepada ubat dan rawatan yang diberikan oleh pihak veterinar.

Malahan katanya, barah limfoma yang dikesan pada anjing tersebut juga semakin agresif sehingga merebak ke seluruh badan dan membesar.

Hasil perbincangan bersama Pakar Veterinar, Dr. Nur Alimah Rahman, pihak jabatan bersetuju dengan keputusan untuk menidurkan Blake kerana kesihatannya yang merosot secara mendadak.

“Selain itu, ia tiada harapan dipulihkan serta bagi mengelakkan anjing ini menderita daripada kesakitan dan mengambil kira kebajikannya,” jelas kenyataan tersebut.

hero tragedi batang kali

Blake merupakan anjing baka English Springer Spaniel yang berasal dari United Kingdom dan merupakan perolehan JBPM pada tahun 2017.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Untuk rekod, Blake telah banyak menyumbang kepada kejayaan operasi pencarian yang dijalankan oleh JBPM di seluruh negara antaranya mengesan mangsa lemas di Tol Batu 13, Lorong 16, Kampung Kenangan, Selangor; operasi mencari dan menyelamat (SAR) kepala air di Titi Hayun dekat Yan, Kedah dan operasi mengesan mangsa tertimbus di Kampung Temelong, Karak di Pahang.

Kehilangan Blake sudah pastinya dirasai oleh seluruh warga JBPM dan khidmat bakti yang telah disumbangkan sepanjang berkhidmat akan sentiasa dihargai dan dikenang.

Selamat jalan Blake.

Sumber: Facebook KPKT

Advertisement. Scroll to continue reading.

Siti Hajar
Ditulis oleh

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Seorang lagi guru Sekolah Kebangsaan (SK) Jeram, Masjid Tanah, Melaka menjadi mangsa keempat meninggal dunia selepas nahas rombongan bas dalam perjalanan ke Terengganu pada...

Lokal

Seorang wanita ditemui maut selepas dipercayai dikelar oleh suaminya sendiri sekali gus meninggalkan 12 kesan luka pada anggota badan mangsa di sebuah pangsapuri di...

Lokal

Polis masih menjalankan siasatan untuk mencari seorang guru wanita dari Sekolah Kebangsaan Kota Masai 3, Pasir Gudang, Johor yang dilaporkan hilang sejak 26 Disember...

Nasional

Kerajaan memaklumkan bahawa bantuan tunai RM200 yang diberikan kepada pemilik kenderaan diesel secara bulanan dipercayai mencukupi bagi menampung peningkatan perbelanjaan diesel mereka. Menerusi satu...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd