Connect with us

Hi, what are you looking for?

Filem

Disney ‘Hilang’ Hak Cipta Mickey Mouse Versi Awal, Kini Jadi Domain Awam

Pihak Disney difahamkan telah hilang hak cipta Mickey Mouse apabila watak animasi terbabit kini menjadi domain awam mulai 1 Januari 2024.

Hak cipta tamat setelah 95 tahun

Memetik laporan dari BBC, hak cipta versi awal watak animasi berkenaan telah tamat setelah 95 tahun mengikut undang-undang Amerika Syarikat (AS).

Hilang hak cipta Mickey Mouse

Hilang hak cipta Mickey Mouse versi awal

Watak ikonik itu memulakan kehidupan sebagai bintang Steamboat Willie iaitu kartun pendek yang dikeluarkan pada 1928.

Ia telah diasaskan oleh seorang ilustrator dan usahawan Walt Disney dan Mickey merupakan simbol kekal bagi jenama berbilion dolar tersebut.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Hilang hak cipta Mickey Mouse

Artikel lain: Selamat Ditonton, Ibu Bapa Di Jepun Pilih Mechamato Sebagai Hiburan Untuk Anak

Tapi yang baru masih dilindungi

Dalam masa 90 tahun itu, baya taman tema Disney dibangunkan di seluruh dunia dan Mickey Mouse menjadi watak yang cukup terkenal apabila banyak pakaian, peralatan rumah dan juga makanan menjadikan watak animasi itu sebagai paparan.

Karakter Mickey Mouse ‘membintangi’ atau ‘membuat penampilan’ dalam ratusan filem, permainan video dan rancangan televisyen, terutamanya Fantasia dan Get a Horse.

Walau bagaimanapun, undang-undang AS masih lagi melindungi hak cipta sepenuhnya untuk watak animasi berkenaan versi moden.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Hilang hak cipta Mickey Mouse

Sumber: BBC 

+ posts

Siti Hajar
Ditulis oleh Siti Hajar

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Seorang lelaki bertindak memfailkan saman sebanyak RM55 juta setelah kehilangan kedua-dua belah kakinya akibat daripada kecuaian doktor. Memetik laporan Kosmo, penolong jurutera Majlis Bandaraya...

Lokal

Gambar suspek terlibat dalam kejadian tembakan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) Terminal 1 telah diedarkan ke semua pintu masuk negara di utara...

Lokal

Pihak polis sedang memburu suspek yang dilaporkan mengugut mahu memukul salah seorang pelanggan di restoran makanan segera McDonald’s di Sungai Isap, Kuantan. Menerusi laporan...

Sosial

Seorang pelancong ‘mat salleh’ telah mengundang kecaman orang ramai kerana beranggapan bahawa rakyat Malaysia tidak bersikap ramah terhadapnya. Menerusi perkongsian @anthraxxx781 di akaun X,...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd