Connect with us

Hi, what are you looking for?

Bisnes

Xiaomi Perkenal Kereta Elektrik Pertama, SU7 Hari Ini

Syarikat teknologi terkemuka, Xiaomi bakal perkenal model kereta elektrik (EV) pertama keluarannya, SU7 pada hari ini sekitar jam 2 petang.

Menerusi satu muat naik di platform X, Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) dan pengasas Xiaomi, Lei Jun berkata acara tersebut akan berlangsung selama tiga jam.

Lei Jun berkata, pihaknya telah menerima banyak soalan susulan dari pengumuman berhubung pelancaran jentera pertamanya itu.

Justeru, Lei Jun mengambil inisiatif untuk menjawab beberapa soalan yang pernah diajukan kepadanya sebelum ini dalam satu muat naik berbeza.

Menurutnya, acara pada hari ini akan memfokuskan kepada perkembangan teknologi Xiaomi dan tiada sebarang pelancaran produk akan dibuat.

Advertisement. Scroll to continue reading.
“EV pintar yang menggabungkan teknologi automotif dengan elektronik pengguna. Pengalaman luas yang kami kumpul dalam bidang elektronik selama ini banyak membantu Xiaomi menghasilkan EV ini,” katanya.

Xiaomi perkenal kereta elektrik pertama

Dalam pada itu, Lei Jun juga berkongsi bahawa SU7 adalah sebuah kereta sedan yang dipasang dengan pelbagai ekosistem dan teknologi moden.

“Ia juga dapat dihubungkan dengan telefon pintar keluaran Xiaomi sendiri.
“Alasan mengapa kami memilih rekaan kereta sedan pula akan saya jelaskan pada 28 Disember nanti,” ujarnya.

Tambahnya, SU7 dibina bukan bertujuan untuk bersaing dengan mana-mana automobil namun ia diilhamkan oleh penyelidikan pengguna selain pihaknya hanya mahu memenuhi aspirasi pelanggan.

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Kami mengutamakan teknologi kepintaran buatan dan mengambil inspirasi dari sistem terkemuka dalam kereta seperti Tesla Model S.
“Xiaomi SU7 akan menawarkan teknologi yang mantap dan ekosistem sokongan untuk meningkatkan pengalaman pemanduan anda,” kongsinya.

Menyentuh pemilihan nama SU7 bagi EV pertama mereka, Lei Jun berkata ianya mempunyai maksud yang tersendiri kepada Xiaomi.

“Abjad SU mewakili frasa Speed Ultra. SU7 bakal menjadi ‘raksasa’ yang berprestasi tinggi,” katanya.

Sumber: X Lei Jun

+ posts

Anis Rabiatul
Ditulis oleh Anis Rabiatul

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Seorang lelaki bertindak memfailkan saman sebanyak RM55 juta setelah kehilangan kedua-dua belah kakinya akibat daripada kecuaian doktor. Memetik laporan Kosmo, penolong jurutera Majlis Bandaraya...

Lokal

Gambar suspek terlibat dalam kejadian tembakan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) Terminal 1 telah diedarkan ke semua pintu masuk negara di utara...

Lokal

Pihak polis sedang memburu suspek yang dilaporkan mengugut mahu memukul salah seorang pelanggan di restoran makanan segera McDonald’s di Sungai Isap, Kuantan. Menerusi laporan...

Sosial

Seorang pelancong ‘mat salleh’ telah mengundang kecaman orang ramai kerana beranggapan bahawa rakyat Malaysia tidak bersikap ramah terhadapnya. Menerusi perkongsian @anthraxxx781 di akaun X,...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd