Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

Mahkamah Beri Vincent Tan, Berjaya Land Perintah Injunksi Inter-Parte Ke Atas Sanusi

Mahkamah Tinggi Shah Alam hari ini telah memberikan Pengasas dan Penasihat Berjaya Corporation Berhad, Tan Sri Vincent Tan, Berjaya Land perintah injunksi inter-parte (secara dua belah pihak) terhadap Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor.

Disahkan oleh peguam

Memetik laporan dari Malaysiakini, peguam, Mohd Faizi Che Abu, yang mewakili Sanusi dan Chuar Kia Ling bagi pihak Tan dan Berjaya Land telah mengesahkan hal tersebut.

“Selepas mendengar kedua-dua pihak, mahkamah membenarkan injunksi interlokutori antara kedua-dua pihak,” kata peguam Chuar.

Vincent Tan, Berjaya Land dibenarkan dapat perintah injunksi ex-parte

Walau bagaimanapun, Mohd Faizi memaklumkan yang mahkamah belum menetapkan tarikh perbicaraan kes saman berkenaan.

Sebelum ini, Tan dan Berjaya Land dibenarkan oleh mahkamah sama untuk mendapatkan perintah injunksi ex-parte (secara sebelah pihak) pada 17 Ogos lalu, yang turut merujuk kepada perintah sekatan sementara.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Artikel lain: Sanusi Nafi Gelar Vincent Tan & Berjaya Land Sebagai Korup

Difahamkan, Injunksi interlokutori bertujuan untuk mengekalkan status quo dalam tuntutan mahkamah dengan mengarahkan satu pihak melakukan sesuatu atau berhenti melakukan sesuatu sementara menunggu penyelesaian perkara itu.

Injunksi berkenaan adalah berkaitan saman difailkan terhadap Sanusi berhubung kenyataan mengenai Projek Gerbang Maritim Selangor (SMG) dalam ucapannya pada ceramah sempena kempen pilihan raya ‘Jelajah Mega PN Best’ atau ‘PN Best Sayangi Kedah Sejahtera mega tour’ di Dataran Darulaman, Jitra, Kedah pada 2 Ogos lalu.

Sumber: Malaysiakini (Hidir Reduan Abdul Rashid)

Advertisement. Scroll to continue reading.

 

+ posts

Siti Hajar
Ditulis oleh Siti Hajar

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Sosial

Sejak beberapa tahun lalu, nama Mawla Amin yang dikatakan ulama besar dari Maghribi telah menjadi bualan di media sosial apabila mengunjungi Malaysia serta mendapat...

Filem

Penulis Zabidi Mohamed mendakwa filem La Luna ada unsur penghinaan Islam selepas kini ditayangkan di platform Netflix. Filem La Luna Ada Unsur Penghinaan Islam...

Lokal

Seorang wanita yang ditemukan meninggal dunia dalam sebuah kereta berkunci di kawasan Klinik Pakar, Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB), di Ipoh semalam didapati tertidur...

Lokal

Seorang isteri tak sempat selamatkan suami hanyut susulan ditarik ombak sewaktu berkelah di Pantai Batu Burok, Terengganu kira-kira jam 11. 20 pagi Ahad. Memetik...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.