Connect with us

Hi, what are you looking for?

Nasional

UPSR Tidak Akan Dikembalikan, Tumpu Kepada Kurikulum 2027- Fadhlina Sidek

UPSR Fadhilan Sidek

Menteri di Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM), Fadhlina Sidek  memaklumkan peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) tidak akan dikembalikan, lapor Harian Metro.

Beliau berkata demikian ketika disoal berikutan ramai ibu bapa mahukan UPSR dikembalikan sebagai penanda aras pencapaian anak-anak mereka.

UPSR tidak akan dikembalikan – Fadhlina Sidek

Maklum Fadhlina, usaha KPM pada ketika ini adalah memberi tumpuan kepada Tinjuan Pelaksanaan Kurikulum Persekolahan 2027. Ia bertujuan bagi membangunkan kurikulum persekolahan baharu demi memastikan pendidikan masa depan lebih kukuh.

“Ini kerana kita mahu libat urus yang meluas untuk (mendapatkan) input-input bagi memperkukuhkan sistem pendidikan negara.
“Apatah lagi, sekarang ini kita nak beri tumpuan kepada pentaksiran holistik kepada anak-anak kita khususnya pembangunan mereka secara keseluruhan bagi memastikan antaranya karakter (murid dan pelajar) boleh diperkukuhkan,”ujarnya.

Fadhlina juga meminta para ibu bapa diminta untuk memberikan tumpuan kepada usaha KPM yang akan mengadakan jelajah atau jerayawara berhubung kurikulum baharu ini.

UPSR Fadhlina Sidek

Artikel lain: Identiti Pelajar Dikenalpasti, Fadhlina Sidek Minta Turunkan Video ‘Vandalisme’

Advertisement. Scroll to continue reading.

DIfahamkan, pelaksanaan tindakan segera dilakukan bagi memastikan proses pengajaran dan pembelajaran (PdP) serta pentaksiran dijalankan secara efektif dengan merujuk kepada aras yang ditetapkan dalam Dokumen Standard Kurikulum dan Pentaksiran (DSKP).

Menteri Pendidikan sebelum ini, Dr Radzi Jidin. Radzi memaklumkan UPSR dimansuhkan sepenuhnya mulai tahun 2021 selepas selepas hasil libat urus dengan pelbagai pihak sejak peperiksaan berkenaan dibatalkan susulan Covid-19.

Sumber: Harian Metro (Nur Izzati Mohamad)

Advertisement. Scroll to continue reading.
+ posts

Berdiam tidak semestinya salah. Lantang tidak semestinya benar. Jaga hati, jangan sampai terguris perasaan.

Farah Nadia
Written By Farah Nadia

Berdiam tidak semestinya salah. Lantang tidak semestinya benar. Jaga hati, jangan sampai terguris perasaan.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Spotlight

Pasangan pelakon popular Hollywood, Jason Statham dan Rosie Huntington-Whiteley tampil berpakaian sopan serta menutup aurat ketika lawat masjid telah berjaya raih pujian peminat. Menerusi hantaran...

Dunia

Amaran mengenai fenomena  ribut solar dahsyat yang diramalkan berlaku pada awal tahun depan telah dikeluarkan oleh beberapa orang saintis dan dijangka cukup kuat. Mungkin...

Spotlight

Video penyanyi terkenal Indonesia, Bunga Citra Lestari (BCL) dan suami barunya, Tiko Aryawardhana di ‘after party’ usai dari majlis resepsi perkahwinan mereka telah tular ...

Dunia

11 pendaki ditemukan maut susulan letusan Gunung Berapi Marapi di Sumatera Barat dan tiga lagi pendaki ditemukan selamat oleh penyelamat Indonesia. Menurut laporan Reuters,...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.