Connect with us

Hi, what are you looking for?

Filem

Universal Pictures Berjaya Benam Disney Studios, Raih Kutipan Filem Tertinggi 2023

Universal Pictures berjaya benam Disney Studios apabila ketiga-tiga filem tersebut mendorong kepada kutipan tertinggi sepanjang tahun 2023.

Menurut laporan mStar, filem Barbie meraih kutipan tertinggi dengan jumlah AS$1. 4 bilion (RM6.48 bilion) diikuti The Super Mario Bros dan Oppenheimer yang masing-masing mendapat kutipan AS$1.3 bilion (RM6.02 bilion) dan AS$950 juta (RM4.4 bilion).

Universal Pictures berjaya benam Disney Studios

Artikel lain: ‘The Marvels’ Catat Kutipan Terendah – “Ini Kejatuhan Box Office MCU”

Difahamkan, Universal mencatat keuntungan lebih AS$4.9 bilion (RM22.7 bilion) berbanding kutipan Disney AS$4.8 bilion (RM22.3 bilion) untuk tempoh sama.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pun begitu, terdapat beberapa hasil keluaran Disney tersenarai dalam 10 filem terlaris sepanjang tahun 2023 walaupun tewas di tangan Universal.

Ia termasuklah empat filem Disney pecah panggung di peringkat global dan tiga yang lain filem terbesar di peringkat domestik.

Sementara itu, filem baharu dalam Marvel Cinematic Universe, The Marvels catat kutipan terendah dalam sejarah francais berkenaan iaitu AS$47 juta dalam pasaran hujung minggu sulungnya di Amerika Syarikat dan secara tidak langsung gagal menembusi senarai 10 filem terlaris sepanjang tahun lalu.

The Marvels, yang dibintangi oleh Brie Larson, Iman Vellani dan Teyonah Parris hanya memperoleh AS$63.3 juta dalam jualan tiket dan menjadikan jumlah keseluruhan kepada AS$110.3 juta.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Menurut perunding filem Franchise Research Entertainment, David A Gross, rekod tersebut merupakan sejarah terburuk yang tidak pernah berlaku sebelum ini.

Namun, Guardians of the Galaxy Vol. 3 yang meraih AS$845 juta (RM3.9 bilion) telah menjadi penyelamat untuk tersenarai 10 filem terlaris 2023.

Sumber: mStar

Advertisement. Scroll to continue reading.
+ posts

Nur Ain
Ditulis oleh Nur Ain

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Seorang lelaki bertindak memfailkan saman sebanyak RM55 juta setelah kehilangan kedua-dua belah kakinya akibat daripada kecuaian doktor. Memetik laporan Kosmo, penolong jurutera Majlis Bandaraya...

Lokal

Gambar suspek terlibat dalam kejadian tembakan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) Terminal 1 telah diedarkan ke semua pintu masuk negara di utara...

Lokal

Pihak polis sedang memburu suspek yang dilaporkan mengugut mahu memukul salah seorang pelanggan di restoran makanan segera McDonald’s di Sungai Isap, Kuantan. Menerusi laporan...

Sosial

Seorang pelancong ‘mat salleh’ telah mengundang kecaman orang ramai kerana beranggapan bahawa rakyat Malaysia tidak bersikap ramah terhadapnya. Menerusi perkongsian @anthraxxx781 di akaun X,...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd