Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

Tular Premis Minuman Herba Di TikTok, JAKIM Sahkan Hanya Satu Produk Ada Sijil Halal

JAKIM mengesahkan satu premis minuman herba yang tular di TikTok baru-baru ini tidak mempunyai sijil halal bagi premis makanan.

Menerusi satu perkongsian di Facebook, JAKIM mengeluarkan kenyataan bahawa premis tersebut didakwa mempunyai pensijilan halal daripada pihak mereka.

Premis minuman herba hanya satu produk ada sijil Halal

Namun begitu, menerusi semakan, premis minuman herba itu hanya satu produk ada sijil halal atau sijil halal bagi skim produk makanan dan minuman iaitu produk minuman herba bertin.

“Produk yang dipersijilkan halal hanyalah produk minuman herba bertin,” katanya semalam.

Artikel lain: Islamofobia Penyebab Sekatan Produk Halal Di India?

Advertisement. Scroll to continue reading.

Dalam pada itu, JAKIM juga menasihati orang ramai untuk berhati-hati sebelum memilih sesuatu produk atau premis yang ingin dikunjungi.

Foto: TikTok

“Pastikan produk atau premis tersebut memegang Sijil Pengesahan Halal Malaysia (SPHM) yang sah daripada JAKIM,” ujarnya.

Terdahulu, sebuah premis menjual minuman herba tular di media sosial selepas orang ramai mendakwa salah satu produk dijual dapat mengurangkan batuk dan rasa sakit tekak.

Foto: TikTok

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: Facebook Bahagian Hab Halal, JAKIM

+ posts

Anis Rabiatul
Ditulis oleh Anis Rabiatul

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Sosial

Sejak beberapa tahun lalu, nama Mawla Amin yang dikatakan ulama besar dari Maghribi telah menjadi bualan di media sosial apabila mengunjungi Malaysia serta mendapat...

Filem

Penulis Zabidi Mohamed mendakwa filem La Luna ada unsur penghinaan Islam selepas kini ditayangkan di platform Netflix. Filem La Luna Ada Unsur Penghinaan Islam...

Lokal

Seorang wanita yang ditemukan meninggal dunia dalam sebuah kereta berkunci di kawasan Klinik Pakar, Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB), di Ipoh semalam didapati tertidur...

Lokal

Seorang isteri tak sempat selamatkan suami hanyut susulan ditarik ombak sewaktu berkelah di Pantai Batu Burok, Terengganu kira-kira jam 11. 20 pagi Ahad. Memetik...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.