Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dunia

Tolak Birokrasi, Datuk Bandar New York City Benarkan Laungan Azan Pada Jumaat, Ramadan

Datuk Bandar New York City, Eric Adams memaklumkan bandar raya tersebut akan membenarkan laungan azan pada waktu yang ditetapkan setiap hari Jumaat dan sepanjang Ramadan.

Menurut laporan Berita Harian, keputusan itu dilakukan demi memastikan masjid dan rumah ibadat bebas untuk melaungkan azan untuk masyarakat umat Islam di sana.

“Sudah terlalu lama wujud kekeliruan mengenai komuniti mana yang tidak dibenarkan untuk melaungkan azan mereka.
“Hari ini, kami mengetepikan kerenah birokrasi dan menyatakan dengan jelas bahawa masjid dan rumah ibadat bebas untuk mengumandangkan azan pada hari Jumaat dan pada bulan Ramadan tanpa perlu memohon kebenaran,” lapor Agensi Anadolu memetik sidang akhbar Adams pada Selasa.

Bukan itu sahaja, Adams menegaskan setiap penduduk di bandar tersebut bebas untuk mengamalkan kepercayaan mereka memandangkan di bawah undang-undang menjelaskan semua orang berhak mendapat layanan yang sama.

“Anda bebas mengamalkan kepercayaan anda di New York City kerana di bawah undang-undang kita semua berhak mendapat layanan yang sama. Pentadbiran kami amat berbangga dengan mencapai pensetujuan ini,” ujarnya lagi.

Difahamkan, masjid boleh menyiarkan laungan azan setiap Jumaat antara 12.30 tengah hari dan 1.30 tengah hari, serta sebelum berbuka puasa, setiap petang pada Ramadan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Susulan berita gembira itu, pemimpin masyarakat Islam menzahirkan ucapan terima kasih kepada Datuk Bandar dan pegawai lain yang terlibat atas keprihatinan mereka.

Sumber: Berita Harian

Nur Ain
Written By

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Sosial

Majlis persandingan seharusnya menjadi yang ekslusif buat pasangan pengantin bagi meraikan hari bahagia dan tumpuan sepatutnya hanya diberikan kepada mereka. Namun begitu, lain pula...

Sukan

Baru-baru ini, tular di media sosial memaparkan seorang pelajar Orang Asli berusia 12 tahun, Sa’ap Baharom telah ditawarkan untuk menyertai pusat latihan elit bola...

Spotlight

Baru-baru ini, selebriti Indonesia, Lucinta Luna mendakwa dia kini sudah hamil anak kepada tunangnya, Arten Boltian atau Alan telah berjaya menarik perhatian ramai. Bagaimanapun,...

Filem

Umum sedia maklum, filem Jawan yang dibintangi oleh aktor terkenal, Shah Rukh Khan sudah mula ditayangkan di seluruh pawagam pada 7 September lalu. Malah,...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.