Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dunia

Tolak Birokrasi, Datuk Bandar New York City Benarkan Laungan Azan Pada Jumaat, Ramadan

Datuk Bandar New York City, Eric Adams memaklumkan bandar raya tersebut akan membenarkan laungan azan pada waktu yang ditetapkan setiap hari Jumaat dan sepanjang Ramadan.

Menurut laporan Berita Harian, keputusan itu dilakukan demi memastikan masjid dan rumah ibadat bebas untuk melaungkan azan untuk masyarakat umat Islam di sana.

“Sudah terlalu lama wujud kekeliruan mengenai komuniti mana yang tidak dibenarkan untuk melaungkan azan mereka.
“Hari ini, kami mengetepikan kerenah birokrasi dan menyatakan dengan jelas bahawa masjid dan rumah ibadat bebas untuk mengumandangkan azan pada hari Jumaat dan pada bulan Ramadan tanpa perlu memohon kebenaran,” lapor Agensi Anadolu memetik sidang akhbar Adams pada Selasa.

Bukan itu sahaja, Adams menegaskan setiap penduduk di bandar tersebut bebas untuk mengamalkan kepercayaan mereka memandangkan di bawah undang-undang menjelaskan semua orang berhak mendapat layanan yang sama.

“Anda bebas mengamalkan kepercayaan anda di New York City kerana di bawah undang-undang kita semua berhak mendapat layanan yang sama. Pentadbiran kami amat berbangga dengan mencapai pensetujuan ini,” ujarnya lagi.

Difahamkan, masjid boleh menyiarkan laungan azan setiap Jumaat antara 12.30 tengah hari dan 1.30 tengah hari, serta sebelum berbuka puasa, setiap petang pada Ramadan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Susulan berita gembira itu, pemimpin masyarakat Islam menzahirkan ucapan terima kasih kepada Datuk Bandar dan pegawai lain yang terlibat atas keprihatinan mereka.

Sumber: Berita Harian

+ posts

Nur Ain
Ditulis oleh Nur Ain

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Seorang lelaki bertindak memfailkan saman sebanyak RM55 juta setelah kehilangan kedua-dua belah kakinya akibat daripada kecuaian doktor. Memetik laporan Kosmo, penolong jurutera Majlis Bandaraya...

Spotlight

Pempengaruh media sosial asal Korea Selatan, Daud Kim, telah berkongsi video di Instagram miliknya dengan mengumumkan pembelian sebidang tanah di Incheon, Korea Selatan baru-baru...

Lokal

Gambar suspek terlibat dalam kejadian tembakan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) Terminal 1 telah diedarkan ke semua pintu masuk negara di utara...

Lokal

Pihak polis sedang memburu suspek yang dilaporkan mengugut mahu memukul salah seorang pelanggan di restoran makanan segera McDonald’s di Sungai Isap, Kuantan. Menerusi laporan...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd