Connect with us

Hi, what are you looking for?

Nasional

Tiada Pilihan Lain, Penyasaran Subsidi Untuk Selamatkan Negara – PM

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim menegaskan bahawa langkah kerajaan melaksanakan penyasaran subsidi adalah untuk menyelamatkan negara.

Menerusi satu laporan Harian Metro, Anwar berkata, penyasaran subsidi tersebut perlu dilaksanakan  kerana tidak mempunyai pilihan lain walaupun beliau sedar langkah itu akan ‘dihentam’ habis-habisan oleh ramai pihak.

Foto: Harian Metro

“Kita terpaksa ambil beberapa tindakan tidak popular untuk selamatkan negara. Siapa mahu penyasaran subsidi ini? Kena tahu apa pun kita lakukan, kita akan dihentam habis-habisan dengan segala fitnah dan penipuan.
“Saya lihat (yang) pakai songkok, serban, jubah, tetapi tipu terus menerus, padahal kita beritahu, penyasaran subsidi semua Perdana Menteri sebelum itu sudah setuju cuma tidak ada tekad politik untuk melaksanakan kerana risikonya ada, tetapi untuk selamatkan negara, kita tidak ada pilihan,” katanya.

Foto: Google

Advertisement. Scroll to continue reading.

Beliau berkata demikian semasa Majlis Perhimpunan Bulanan Bersama Warga Jabatan Perdana Menteri yang turut dihadiri kedua-dua Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dan Datuk Seri Fadillah Yusof serta Ketua Setiausaha Negara Tan Seri Mohd Zuki Ali di Putrajaya hari ini.

Sebelum ini, Kementerian Kewangan (MOF) telah melaksanakan penyasaran subsidi diesel, iaitu penetapan harga runcit diesel RM3.35 seliter mengikut harga pasaran di stesen minyak seluruh Semenanjung Malaysia bermula tengah malam tadi.

Foto: Kosmo

Walau bagaimanapun, harga runcit bahan api diesel di kawasan Sabah, Sarawak dan Labuan dikekalkan pada RM2.15 seliter.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Untuk makluman, kerajaan menetapkan harga diesel kepada sektor yang layak melalui Sistem Kawalan Diesel Bersubsidi (SKDS) 2.0 dengan menggunakan kaedah fleet card bagi kenderaan logistik ditetapkan pada harga RM2.15 seliter bertujuan untuk membendung kesan terhadap harga barangan pengguna.

Sumber: Harian Metro (Mohd Iskandar Ibrahim)

Avatar
Ditulis oleh

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Bisnes

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengumumkan bakal menyertai Kumpulan BRICS (sebuah kesatuan ekonomi yang terdiri daripada negara-negara Brazil, Rusia, India, China, dan Afrika...

Spotlight

Rosé Blackpink telah menandatangani kontrak pengurusan dengan anak syarikat YG Entertaiment, The Black Label dan kini sedang dalam proses mempersiapkan muzik baharu untuk dipersembahkan...

Lokal

Polis sedang memburu empat lelaki bertopeng yang terlibat kes samun menggunakan senjata api di sebuah kedai emas dalam bangunan pusat beli belah di Metro...

Bisnes

Syarikat perisian komputer, Adobe Systems Incorporated (Adobe) dilaporkan telah disaman Jabatan Keadilan Amerika (DOJ) berikutan penawaran pelan langganan yang dikatakan tidak telus kepada pengguna. Menerusi...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd