Connect with us

Hi, what are you looking for?

Politik

Tiada Duit Bayar Gaji, BERSATU Mohon SPRM Batal Pembekuan Akaun

Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU), Tan Sri Muhyiddin Yassin dalam sidang media hari ini memohon agar pihak Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) membatalkan pembekuan akaun terhadap partinya.

Muhyiddin berkata, pihaknya akan menulis surat kepada SPRM bagi memohon pembatalan perintah pembekuan akaun bank.

“Bersatu akan hantar surat hari ini kepada SPRM supaya perintah pembekuan akaun Bersatu ini dapat dibatalkan,”ujarnya.

Katanya lagi, meskipun siasatan masih dijalankan ketika ini, namun, sekiranya tiada sebarang penyelewengan dan salah guna kuasa selepas disemak SPRM, akaun parti itu tidak perlu dibekukan.

Tambahnya, pembekuan akaun bank tersebut telah menjejaskan pentadbiran parti berkenaan untuk membayar gaji para pegawai dan sebagainya.

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Bila dah beku akaun, kami sebagai pertubuhan politik, tiada duit nak bayar gaji pentadbiran, bukan untuk sebulan tetapi sepanjang masa.
“Kalau kata untuk tiga bulan, susah pegawai saya tiada gaji nak maintain pejabat dan sebagainya. Ia memberi kesan kelicinan pengurusan parti untuk negara dalam Perikatan Nasional,”ujarnya lagi.

Dalam pada itu, beliau sekali lagi menafikan parti dibawah kepimpinannya menerima sebarang wang daripada dana pakej rangsangan ekonomi bernilai RM92.5 bilion seperti didakwa.

Pada awalnya, Ketua Pesuruhjaya SPRM, Azam Baki menyatakan SPRM membeku akaun bank Bersatu sejak dua minggu lalu. Difahamkan, ia dilakukan bagi memudahkan siasatan berdasarkan Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Pencegahan Pembiayaan Keganasan.

Dan, sumber SPRM mendedahkan pembekuan akaun bank berkenaan adalah bagi menyiasat dakwaan Bersatu menerima sumbangan lebih lebih RM300 juta daripada kontraktor yang mendapat pelbagai projek semasa parti itu menjadi kerajaan.

Pun begitu, Muhyddin tegas menjelaskan rangsangan kerajaan berjumlah RM92.5 bilion itu dikatakan untuk membendung Covid-19 dan bukannya penyelewengan seperti yang didakwa.

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Merujuk bank akaun Bersatu dibekukan, saya ingin menegaskan Bersatu tidak menerima sebarang wang daripada dana Pakej Ransangan Ekonomi bernilai RM92.5 billion seperti didakwa sesetengah pihak,”kata Muhyiddin.

Tegasnya lagi, setiap sumbangan kepada parti itu dimasukkan ke dalam akaun parti dan bukan akaun peribadinya mahupun pegawai Bersatu.

Sumber: Malaysiakini (Alyaa Alhadjri)

Farah Nadia
Ditulis oleh Farah Nadia

Berdiam tidak semestinya salah. Lantang tidak semestinya benar. Jaga hati, jangan sampai terguris perasaan.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Nasional

Kerajaan bersetuju melaksanakan Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) 3.0 dengan konsep dan format baharu di bawah Kementerian Pertahanan (MINDEF). Menteri Pertahanan, Datuk Seri Mohamed...

Spotlight

Ahli gusti profesional, John Cena mengumumkan akan bersara daripada sukan yang diminatinya, WWE pada tahun depan selepas dua dekad terlibat dalam gelanggang tersebut. Menerusi...

Lokal

Pasangan suami isteri yang juga merupakan pempengaruh media sosial telah ditahan dan direman Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) pada Rabu. Memetik laporan Berita Harian,...

Lokal

Seramai 45 orang termasuk tujuh kanak-kanak dilaporkan terperangkap dalam kejadian kepala air ketika pertandingan memancing di sebuah kolam berhampiran Kampung Longob, Jalan Tandek, Kota...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd