Connect with us

Hi, what are you looking for?

Nasional

Ternakan Haiwan Dalam Negara Bebas Penyakit Nipah

Jabatan Perkhidmatan Veterinar (DVS) memaklumkan bahawa ternakan di dalam negara bebas dari penyakit Nipah.

Menerusi satu kenyataan, berdasarkan hasil survelan tahunan sehingga Ogos 2023 yang dijalankan oleh DVS ke atas 399 sampel babi komersial mendapati keputusan ujian bagi penyakit itu adalah negatif.

Penyakit disebabkan virus Nipah itu boleh tersebar melalui sentuhan langsung dengan haiwan terjangkit, udara yang dicemari dengan titisan pernafasan, rembesan dari hidung dan mulut, atau tisu dari haiwan yang terjangkit.

Sebelum ini, penyakit Nipah dikesan buat pertama kali pada tahun 1998 yang melibatkan ladang babi di Perak yang kemudian merebak ke Negeri Sembilan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Penyakit ini telah menyebabkan kerugian besar kepada penternak babi dan ekonomi negara serta telah meragut 105 nyawa manusia.

Pembasmian besar-besaran penyakit ini telah dijalankan dan pelbagai jabatan/agensi telah terlibat dalam usaha tersebut. Pada awal 2001, Malaysia diisytiharkan bebas penyakit Nipah oleh World Organisation for Animal Health (OIE).

Penyakit Nipah juga telah disenaraikan dalam Penyakit Wajib Lapor yang diwartakan di bawah Akta Binatang 1953 perkara 31 (1) oleh Jabatan Perkhidmatan Veterinar.

Bagi memastikan industri ternakan babi di Malaysia bebas dari sebarang penyakit, DVS akan terus menjalankan survelan dan sentiasa mengambil langkah berjaga-jaga agar penyakit yang boleh berjangkit kepada manusia (zoonatik) dapat dicegah.

Advertisement. Scroll to continue reading.

DVS juga menasihatkan penternak babi untuk tidak menanam pokok buah-buahan di dalam dan sekitar kawasan ladang bagi mengelakkan haiwan terutama keluang (famili spesis kelawar) atas sebab haiwan tersebut boleh menjadi perumah semula jadi virus Nipah.

Orang awam juga dinasihatkan untuk melaporkan sebarang kejadian penyakit berjangkit dalam ternakan seperti babi, kuda, atau haiwan kesayangan kepada DVS untuk tindakan selanjutnya.

Menteri Kesihatan, Dr Zaliha Mustafa juga memaklumkan tiada kes baharu penyakit Nipah dalam kalangan manusia di negara ini sejak kes terakhir penyakit tersebut dikesan pada 27 Mei 1999.

Advertisement. Scroll to continue reading.
+ posts

Anis Rabiatul
Written By Anis Rabiatul

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Spotlight

Pasangan pelakon popular Hollywood, Jason Statham dan Rosie Huntington-Whiteley tampil berpakaian sopan serta menutup aurat ketika lawat masjid telah berjaya raih pujian peminat. Menerusi hantaran...

Dunia

Amaran mengenai fenomena  ribut solar dahsyat yang diramalkan berlaku pada awal tahun depan telah dikeluarkan oleh beberapa orang saintis dan dijangka cukup kuat. Mungkin...

Spotlight

Video penyanyi terkenal Indonesia, Bunga Citra Lestari (BCL) dan suami barunya, Tiko Aryawardhana di ‘after party’ usai dari majlis resepsi perkahwinan mereka telah tular ...

Dunia

11 pendaki ditemukan maut susulan letusan Gunung Berapi Marapi di Sumatera Barat dan tiga lagi pendaki ditemukan selamat oleh penyelamat Indonesia. Menurut laporan Reuters,...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.