Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dunia

Terjejas Akibat Boikot, McDonal’s Beli Semula 225 Restoran Di Israel

Perbadanan McDonald’s mengumumkan akan membeli semula 225 restoran McDonald’s di Israel daripada Alonyal selepas perniagaan francais tersebut terjejas akibat gesaan boikot berpunca perang antara Isr**l-Hamas di Gaza pada Khamis.

Menerusi satu laporan CNN, Ketua Pegawai Eksekutif McDonal’s Chris Kempczinski berkata, ia telah mencapai persetujuan dengan francais Israel Alonyal untuk membeli restoran francais McDonald’s (MCD) firma itu di negara ini.

Foto: FB

“Kekalkan komited terhadap pasaran Israel serta memastikan pengalaman pekerja dan pelanggan yang positif dalam pasaran pada masa hadapan.” katanya.

Dia juga berkata, perang di Gaza yang bermula pada Oktober tahun lepas telah mempengaruhi pendapatan syarikat kerana menjadi sasaran boikot selepas restoran-restoran francais di Israel menawarkan beribu-ribu hidangan percuma kepada askar Israel.

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Kami maklum bahawa keluarga-keluarga dan komuniti mereka di rantau berkenaan terus terjejas akibat perang dan kami bersimpati dengan nasib mereka pada masa ini,” ujarnya.

Kempczinski turut berkata boikot tersebut merupakan ‘impak perniagaan bermakna’ sekali gus memberitahu jualan syarikatnya di restoran-restoran francais di luar Amerika Syarikat mengalami penyusutan sebanyak 0.7 peratus.

“Tempat yang kami lihat mencetuskan impak terbesar adalah di rantau Asia Barat. Kami juga menyaksikan sebahagian  impak berlaku di negara Islam lain seperti Malaysia dan Indonesia,” tambahnya.

Foto: CNN

Menurutnya, jualan turut terjejas di negara yang mempunyai ramai penduduk beragama Islam seperti Perancis, terutamanya francais di kejiranan orang Islam.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif dan pemilik Alonyal Omri Padan berkata syarikatnya telah berjaya menggaji lebih daripada 5,000 orang di seluruh restoran McDonald’s di negara tersebut.

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Selama lebih dari 30 tahun, Alonyal Limited telah berbangga untuk membawa Golden Arches ke Israel dan berkhidmat kepada masyarakat kita,” katanya.

Dia turut memberitahu bahawa pengambilalihan kesemua restoran itu bergantung kepada beberapa syarat yang tidak didedahkan kepada orang awam.

Terdahulu, Kempczinski menekankan bahawa McDonald’s diuruskan oleh pengendali pemilik tempatan di setiap negara di mana francais mereka beroperasi termasuk di negara-negara Islam.

Sumber: CNN (Maisie Linford, Anna Cooban)

Advertisement. Scroll to continue reading.

Avatar
Ditulis oleh

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Filem

Filem Vina: Sebelum 7 Hari berjaya mendapat sambutan yang meluas apabila meraih 4 juta tontonan setelah 12 hari ditayangkan di Indonesia. Perkara itu dimaklumkan...

Dunia

Presiden Iran Ebrahim Raisi dilaporkan meninggal dunia selepas helikopter dinaiki beliau terhempas di kawasan pergunungan di barat laut Iran. Memetik laporan CNN World, perkara...

Spotlight

Skandal seks terbesar dunia hiburan Korea Selatan, Burning Sun kembali mencuri perhatian apabila sebuah dokumentari khas menceritakan secara terperinci mengenai jenayah itu dimuat naik...

Dunia

Selepas filem Vina: Sebelum 7 Hari ditayangkan, polis menahan seorang daripada sekumpulan individu yang didakwa dalang dalam kes rogol dan pembunuhan pelajar sekolah di...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd