Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dunia

Tempahan Untuk Kereta Terbang Pertama Di Dunia Dibuka, Harga Bermula RM1.4 Juta

Baru-baru ini,  syarikat penerbangan dan automotif berpangkalan di Amerika Syarikat (AS), Alef Aeronautics telah mencipta rekod apabila berjaya menghasilkan Alef Model A, kereta terbang pertama di dunia.

Menurut laporan Berita Harian, model tersebut telah mendapat kelulusan daripada Pentadbiran Penerbangan Persekutuan AS (FAA)yang boleh dipandu di semua jenis permukaan jalan.

Difahamkan, ia boleh disesuaikan dengan lorong pemanduan standard dan mengikuti semua undang-undang trafik dan secara tidak langsung aan menjamin keselamatan serta keselesaan pemanduan pengguna.

“FAA secara aktif mempersiapkan dasar bagi kenderaan berlepas dan mendarat elektronik menegak (eVTOL), selain mentadbir interaksi antara eVTOL dengan infrastruktur di darat.
“Sijil Kebolehpenerbangan Khas bagaimanapun mengehadkan lokasi dan tujuan Alef dibenarkan untuk terbang,” kata syarikat itu menerusi satu kenyataan.

Bukan itu sahaja, kenderaan tersebut dikendalikan sepenuhnya menggunakan elektrik malah menghasilkan pelepasan sifar semasa memandu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Selain itu, ia hanya boleh memuatkan dua orang sahaja, mendarat secara menegak dan boleh diletakkan di ruang parkir biasa serta garaj bersaiz standard.

Alef Model A ini mempunyai keupayaan terbang sejauh 177 kilometer dan selain boleh dipandu sejauh 322 kilometer. Dalam pada itu, ia boleh diterbangkan ke arah depan, belakang, kanan, kiri, atas, bawah dan pada setiap sudut.

Harga kereta terbang Alef Model A bermula AS$300,000 (RM1.4 juta) dan dengan token AS$150. Orang ramai boleh membuat pratempahan kenderaan elektrik ini menerusi laman web Alef.

Advertisement. Scroll to continue reading.
+ posts

Nur Ain
Ditulis oleh Nur Ain

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Seorang lelaki bertindak memfailkan saman sebanyak RM55 juta setelah kehilangan kedua-dua belah kakinya akibat daripada kecuaian doktor. Memetik laporan Kosmo, penolong jurutera Majlis Bandaraya...

Lokal

Gambar suspek terlibat dalam kejadian tembakan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) Terminal 1 telah diedarkan ke semua pintu masuk negara di utara...

Spotlight

Pempengaruh media sosial asal Korea Selatan, Daud Kim, telah berkongsi video di Instagram miliknya dengan mengumumkan pembelian sebidang tanah di Incheon, Korea Selatan baru-baru...

Lokal

Pihak polis sedang memburu suspek yang dilaporkan mengugut mahu memukul salah seorang pelanggan di restoran makanan segera McDonald’s di Sungai Isap, Kuantan. Menerusi laporan...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd