Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dunia

Tempahan Untuk Kereta Terbang Pertama Di Dunia Dibuka, Harga Bermula RM1.4 Juta

Baru-baru ini,  syarikat penerbangan dan automotif berpangkalan di Amerika Syarikat (AS), Alef Aeronautics telah mencipta rekod apabila berjaya menghasilkan Alef Model A, kereta terbang pertama di dunia.

Menurut laporan Berita Harian, model tersebut telah mendapat kelulusan daripada Pentadbiran Penerbangan Persekutuan AS (FAA)yang boleh dipandu di semua jenis permukaan jalan.

Difahamkan, ia boleh disesuaikan dengan lorong pemanduan standard dan mengikuti semua undang-undang trafik dan secara tidak langsung aan menjamin keselamatan serta keselesaan pemanduan pengguna.

“FAA secara aktif mempersiapkan dasar bagi kenderaan berlepas dan mendarat elektronik menegak (eVTOL), selain mentadbir interaksi antara eVTOL dengan infrastruktur di darat.
“Sijil Kebolehpenerbangan Khas bagaimanapun mengehadkan lokasi dan tujuan Alef dibenarkan untuk terbang,” kata syarikat itu menerusi satu kenyataan.

Bukan itu sahaja, kenderaan tersebut dikendalikan sepenuhnya menggunakan elektrik malah menghasilkan pelepasan sifar semasa memandu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Selain itu, ia hanya boleh memuatkan dua orang sahaja, mendarat secara menegak dan boleh diletakkan di ruang parkir biasa serta garaj bersaiz standard.

Alef Model A ini mempunyai keupayaan terbang sejauh 177 kilometer dan selain boleh dipandu sejauh 322 kilometer. Dalam pada itu, ia boleh diterbangkan ke arah depan, belakang, kanan, kiri, atas, bawah dan pada setiap sudut.

Harga kereta terbang Alef Model A bermula AS$300,000 (RM1.4 juta) dan dengan token AS$150. Orang ramai boleh membuat pratempahan kenderaan elektrik ini menerusi laman web Alef.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Nur Ain
Written By

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) memaklumkan telah bersedia untuk menghadapi segala kemungkinan yang berlaku pada masa akan datang berhubung pandemik baharu termasuk ancaman penyakit...

Sosial

Seluruh rakyat Malaysia masih berasa hiba dengan pemergian anjing pengesan milik Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) dikenali sebagai Blake yang pernah diangkat menjadi ‘hero’ tragedi Batang...

Spotlight

Pemain bola sepak terkenal dunia, Neymar dipercayai kantoi berlaku curang dengan teman wanitanya yang sarat hamil apabila tular video dirinya sedang berparti di sebuah...

Sukan

Perlawanan antara Selangor FC dan Terengganu FC semalam berakhir dengan layangan kad merah daripada pengadil kepada pemain pertahanan import Selangor FC, Yazan Al-Arab. Memetik...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.