Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

Taman Tema Upin Ipin Bakal Dibuka Di Melaka, Kos Dianggar RM700 Juta!

Penerbit dan Pengarah Urusan Les’ Copaque Production Sdn Bhd, Burhanuddin Md Radzi telah berkongsi salah satu impian syarikat animasinya ialah untuk membangunkan satu Taman Tema Upin Ipin.

Impian ini tercetus apabila siri animasi popular ini diterbitkan sejak hampir dua dekad lalu dan bakal menjadi kenyataan dalam tempoh tiga tahun.

Menurut laporan Berita Harian, Burhanuddin berkata mereka telah lama merancang untuk mewujudkan taman tema ini namun ianya bukan mudah kerana perancangan yang teliti beserta perbelanjaan yang besar menjadi halangan.

“Nak buat taman tema bukan murah. Kami banyak menerima tawaran tanah di Cyberjaya, Negeri Sembilan dan beberapa lokasi. Namun semua tanah itu mahu dijual, mana saya ada duit,” kata Burhanuddin.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Ketika bertemu dengan Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Ab Rauf Yusoh beberapa bulan yang lalu, beliau memberitahu kepada Burhanuddin bahawa ingin bekerjasama untuk membangunkan taman tema itu di Melaka.

Beliau juga meminta Burhanuddin untuk menulis surat kepada Melaka Corporation (Mcorp) untuk mencari tanah yang sesuai.

Selepas bermesyuarat bersama Mcorp kira-kira tiga minggu yang lalu, mereka menunjukkan tanah seluas 40 hektar di Alor Gajah, berdepan dengan A Famosa Resort Melaka untuk tapak taman tema itu.

Tambah Burhanuddin, Mcorp tidak mahu menjual tanah tersebut kepadanya namun mahu mengambil syer dalam projek ini dan menanggung hutang bersama, selain membuat pinjaman bank atau keluarkan suku modal.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Mcorp telah memudahkan urusan Burhanuddin dan berkemungkinan projek ini akan bermula pada hujung tahun ini dan dijangka dibuka secara berperingkat sekitar 2026 sehingga 2027.

Pembangunan taman tema itu dianggarkan akan menelan kira-kira RM700 juta dan ianya akan menjadi “Disneyland” yang pertama di Malaysia.

Sumber: Berita Harian (Fatin Farhana Ariffin)

Advertisement. Scroll to continue reading.

Anis Rabiatul
Written By

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Sosial

Majlis persandingan seharusnya menjadi yang ekslusif buat pasangan pengantin bagi meraikan hari bahagia dan tumpuan sepatutnya hanya diberikan kepada mereka. Namun begitu, lain pula...

Sukan

Baru-baru ini, tular di media sosial memaparkan seorang pelajar Orang Asli berusia 12 tahun, Sa’ap Baharom telah ditawarkan untuk menyertai pusat latihan elit bola...

Spotlight

Baru-baru ini, selebriti Indonesia, Lucinta Luna mendakwa dia kini sudah hamil anak kepada tunangnya, Arten Boltian atau Alan telah berjaya menarik perhatian ramai. Bagaimanapun,...

Filem

Umum sedia maklum, filem Jawan yang dibintangi oleh aktor terkenal, Shah Rukh Khan sudah mula ditayangkan di seluruh pawagam pada 7 September lalu. Malah,...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.