Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dunia

Syeikh Ali Al-Qarahdaghi Dipilih Pengerusi Kesatuan Ulama Sedunia Baharu

Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Amirudin Shari menzahirkan ucapan tahniah kepada Syeikh Prof Dr Ali Al-Qaradaghi kerana dipilih menjadi Pengerusi Kesatuan Ulama Sedunia bagi penggal 2024-2028.

Penghargaan tersebut dimuat naik menerusi laman X sambil menjelaskan perlantikan Ali Al-Qaradaghi telah membuktikan kealiman dalam pelbagai cabang ilmu Islam dan kehebatan beliau sebagai pemikir unggul merentasi pelbagai bidang.

Ali Al-Qarahdaghi Pengerusi Kesatuan Ulama Sedunia

Artikel lain: Kor Ming Sempurnakan Istiadat Pemakaian Tanda Pangkat Ketua Pengarah JBPM Baharu

“Saya mengucapkan tahniah kepada Prof Dr ‘Ali Muhyiddin al-Qarahdaghi yang baru dipilih sebagai Pengerusi Kesatuan Ulama Sedunia, sebuah pertubuhan keilmuan antarabangsa yang berpengkalan di Qatar,” ujarnya.

Bukan itu sahaja, Amirudin Shari turut berkongsi ucapan Ali Al-Qaradaghi sewaktu menerima tanggungjawab itu yang antara lain merupakan nasihat untuk umat Islam seluruh dunia.

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Ucapanku kepada para ulama, jadilah rahmat kepada umatmu. Elakkan diri daripada dikuasai emosi kerana emosi laksana ribut yang boleh memusnahkan.
“Sampaikanlah Islam dengan berhikmah dan rasional. Tingkatkan pemikiran dan akhlakmu hingga ke tahap yang dimahukan oleh Islam. Janganlah kamu masuk ke dalam perdebatan dan perbincangan kosong yang tidak menguntungkan.

“Menyumbanglah untuk kebangkitan umatmu menerusi ilmu dan kajian ilmiahmu. Jadilah teladan dalam aspek kecemerlangan dan kemajuan.
“Beramallah untuk membimbing orang ramai ke arah pengetahuan, pengajian dan penyebaran kesedaran ilmu dalam masyarakat kerana para ulama adalah harapan umat untuk membina masa depan yang lebih baik,” ujar Ali Muhyiddin Al-Qaradaghi.

Pada November lalu, Ali Al-Qaradaghi ke Shah Alam untuk sebuah majlis ilmu dan dalam pertemuan tersebut, beliau menekankan kepentingan aspek perkembangan ilmu dalam memajukan negeri.

Sumber: X @Amirudin Shari

+ posts

Nur Ain
Ditulis oleh Nur Ain

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Seorang lelaki bertindak memfailkan saman sebanyak RM55 juta setelah kehilangan kedua-dua belah kakinya akibat daripada kecuaian doktor. Memetik laporan Kosmo, penolong jurutera Majlis Bandaraya...

Lokal

Gambar suspek terlibat dalam kejadian tembakan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) Terminal 1 telah diedarkan ke semua pintu masuk negara di utara...

Lokal

Pihak polis sedang memburu suspek yang dilaporkan mengugut mahu memukul salah seorang pelanggan di restoran makanan segera McDonald’s di Sungai Isap, Kuantan. Menerusi laporan...

Sosial

Seorang pelancong ‘mat salleh’ telah mengundang kecaman orang ramai kerana beranggapan bahawa rakyat Malaysia tidak bersikap ramah terhadapnya. Menerusi perkongsian @anthraxxx781 di akaun X,...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd