Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dunia

Sumber Maklum India Akan Turunkan Harga Lantai Eksport Beras Basmati

India akan menurunkan harga lantai eksport beras basmati dalam tempoh terdekat selepas pengilang dan peniaga mengadu penurunan mendadak jualan bijirin aromatik premium di luar negara.

Menurut laporan Reuters, sumber berkata, India akan menurunkan harga lantai beras itu daripada AS$1200 (RM5625) kepada AS$850 (RM3985) per tan untuk membantu pengilang dan peniaga menjual beras itu.

Sebelum ini, India telah menetapkan harga lantai atau harga eksport minimum (MEP) untuk penghantaran beras tersebut kepada AS$1200 per tan pada bulan lepas.

Langkah ini diambil pihak berkuasa untuk membantu New Delhi memastikan beras bukan basmati tidak diimport sebagai beras basmati.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pada Julai lalu, India mengejutkan pembeli dengan mengenakan larangan ke atas eksport beras putih bukan basmati yang digunakan secara meluas berikutan larangan eksport beras pecah tahun lalu.

Presiden Persekutuan Pengeksport Beras India, Prem Garg berkata, keputusan untuk menurunkan MEP basmati diambil bagi membantu petani yang kehilangan hasil akibat penurunan jumlah eksport beras ini.

Garg berkata, langkah ini juga akan memastikan India kekal di kedudukan utama dalam pasaran beras basmati global.

Memandangkan beras basmati tidak digunakan secara meluas di India dan tanaman musim baharu akan mula tiba di pasaran mulai bulan depan, India akan menghadapi kelebihan stok gred unggul itu.

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Stok berlebihan akan menjejaskan harga dan akan menjejaskan petani dan sektor beras India, maka langkah menurunkan MEP akan sangat membantu,” ujarnya.

Sebagai tambahan, India dan Pakistan secara eksklusif menanam beras basmati aromatik premium. India menghantar kira-kira 4 juta tan beras ke negara-negara seperti Iran, Iraq, Yaman, Arab Saudi, Emirat Arab Bersatu dan Amerika Syarikat.

“Mep sebanyak AS$1200 itu terlalu tinggi. Oleh kerana itu, banyak pengilang dan peniaga tidak dapat mengeksport beras basmati,” kata pengeksport terkemuka dari negeri Haryana, Vijay Setia.

Sumber: Reuters

+ posts

Anis Rabiatul
Written By Anis Rabiatul

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Spotlight

Pasangan pelakon popular Hollywood, Jason Statham dan Rosie Huntington-Whiteley tampil berpakaian sopan serta menutup aurat ketika lawat masjid telah berjaya raih pujian peminat. Menerusi hantaran...

Dunia

Amaran mengenai fenomena  ribut solar dahsyat yang diramalkan berlaku pada awal tahun depan telah dikeluarkan oleh beberapa orang saintis dan dijangka cukup kuat. Mungkin...

Spotlight

Video penyanyi terkenal Indonesia, Bunga Citra Lestari (BCL) dan suami barunya, Tiko Aryawardhana di ‘after party’ usai dari majlis resepsi perkahwinan mereka telah tular ...

Dunia

11 pendaki ditemukan maut susulan letusan Gunung Berapi Marapi di Sumatera Barat dan tiga lagi pendaki ditemukan selamat oleh penyelamat Indonesia. Menurut laporan Reuters,...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.