Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

Sultan Johor Ingatkan Penjawat Awam Hidup Ikut Kemampuan, Elak Terbabit Rasuah

Sultan Johor, Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar mengingatkan penjawat awam di negeri ini dari peringkat bawahan hingga ke atasan supaya hidup dalam kadar kemampuan sendiri.

Menerusi satu kenyataan Royal Press Office (RPO) semalam, Sultan Ibrahim bertitah peringatan itu adalah untuk mengelakkan penjawat awam di negeri ini terbabit dalam rasuah.

Sultan Johor ingatkan penjawat awam

Sultan Johor ingatkan penjawat awam

“Semua penjawat awam hendaklah mengisytiharkan harta setiap tahun kerana ini adalah salah satu cara untuk mencegah pemilikan harta luar biasa.
“Pada masa sama, kerajaan juga boleh mengkaji gaji segelintir kakitangan awam yang terlalu rendah kerana ini juga boleh menjadi faktor tekanan hidup, terutama di bandar-bandar besat,” titah baginda.

Artikel berkaitan: Permaisuri Johor Titah Tubuhkan Jabatan Khas Tangani Isu Kanak-Kanak Didera

Selain itu, Sultan Johor juga bertitah Ketua Polis Negara, Tan Sri Razarudin Husain turut membangkitkan perkara sama dimana PDRM tidak akan berkompromi dengan mana-mana anggota yang terlibat dengan salah guna kuasa atau rasuah.

Sultan Johor ingatkan penjawat awam

Selain itu, baginda juga bertitah penjawat awam di negeri ini perlu sentiasa menerapkan integriti tinggi sekali gus mampu meningkatkan kepercayaan rakyat terhadap mereka.

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Penjawat awam perlu hidup dalam kemampuan sendiri dan perlu ingat mana-mana penjawat awam yang hidup mewah hasil daripada rasuah tidak akan terlepas siasatan pihak berkuasa.

Sultan Johor ingatkan penjawat awam

“Anda semua diperhatikan. Sudah semestinya, mana-mana penjawat awam yang menjalani gaya hidup mewah melebihi taraf kehidupan yang munasabah menimbulkan tanda tanya,” titah Sultan Ibrahim.

Sumber: Facebook Sultan Ibrahim Sultan Iskandar

+ posts

Anis Rabiatul
Ditulis oleh Anis Rabiatul

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Sosial

Sejak beberapa tahun lalu, nama Mawla Amin yang dikatakan ulama besar dari Maghribi telah menjadi bualan di media sosial apabila mengunjungi Malaysia serta mendapat...

Filem

Datuk Sarimah Ahmad, 82, rayu kepada penerbit terkenal untuk kembalikan semula pita asal empat filem hasil karyanya yang diambil sejak 36 tahun lalu sebelum...

Lokal

Seorang penjawat awam maut jatuh tingkat 21 di sebuah kondominum di Kuala Lumpur dipercayai pernah  menerima Anugerah Khidmat Cemerlang sepanjang perkhidmatannya. Kredit foto: Facebook...

Filem

Penulis Zabidi Mohamed mendakwa filem La Luna ada unsur penghinaan Islam selepas kini ditayangkan di platform Netflix. Filem La Luna Ada Unsur Penghinaan Islam...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.