Connect with us

Hi, what are you looking for?

Politik

Suara Didengari, Pasport Ahmad Zahid Dikembalikan Secara Kekal

Hari ini, Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berjaya memperoleh semula pasport antarabangsa dan diplomatik miliknya secara kekal. Khabar gembira itu membolehkan beliau menjalankan tugas rasmi kerajaan di luar negara.

Beliau memperoleh semula pasport secara kekal selepas tiga panel hakim Mahkamah Rayuan diketuai Datuk Hanipah Farikullah membenarkan Ahmad Zahid selepas berpuas hati dengan permohonan yang mempunyai merit.

“Mahkamah telah meneliti afidavit dan hujahan bertulis dikemukakan pemohon (Ahmad Zahid). Perintah yang dipohon dibenarkan oleh mahkamah,” kata Hanipah yang bersidang bersama-sama Hakim Datuk Ahmad Zaidi Ibrahim dan Datuk Lim Chong Fong.

Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya Abdul Malik Ayob memaklumkan pihak mahkamah tidak membantah permohonan yang difailkan oleh Ahmad Zahid menerusi peguamnya Datuk Hisyam Teh Poh Teik pada 3 Februari lalu di Mahkamah Rayuan.

Bagaimanapun, Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Collin Lawrence Sequerah yang kini Hakim Mahkamah Rayuan hanya membenarkan pelepasan sementara pasport kepada Ahmad Zahid.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Makna kata, Ahmad Zahid yang juga Ahli Parlimen Bagan Datuk perlu menyerahkan semula pasport diplomatik kepada mahkamah setelah segala urusannya selesai.

Sebelum ini juga, pasport beliau diserahkan kepada mahkamah sebagai syarat jaminan tambahaan selepas didakwa atas 47 tuduhan rasuah, pecah amanah dan penggubahan wang haram melibatkan dana Yayasan Akalbudi yang kini dalam peringkat pembelaan.

Sumber: Harian Metro 

Written By

Jadi diri sendiri

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Dunia

Baru-baru ini, tular sebuah video detik cemas yang dialami oleh penumpang apabila pintu kecemasan pesawat salah sebuah syarikat penerbangan telah dibuka sebelum mendarat dengan...

Spotlight

Anggota kumpulan tersohor Korea Selatan, BLACKPINK iaitu Lisa mendedahkan dirinya enggan dan malu berkongsi foto berbikini setiap kali bercuti di pantai. Lisa dalam satu...

Spotlight

Selebriti popular Indonesia, Raffi Ahmad mahu menjual jet peribadinya yang dibeli sekitar setahun lalu telah berjaya menarik perhatian ramai. Menerusi hantaran yang dimuat naik...

Lokal

Jenazah pendaki Malaysia Everest 2023 (ME2023), Allahyarham Awang Askandar Ampuan Yaacub selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kampung Benoni, Papar petang tadi. Menurut laporan...

Advertisement