Connect with us

Hi, what are you looking for?

Nasional

STR Fasa 2 Mula Dibayar 3 April, Peruntukan Ditambah 20%

Kerajaan telah menambah peruntukan program subsidi bersasar Tunai Rahmah (STR) Fasa 2 sebanyak 20% kepada RM1.5 bilion berbanding RM1.26 bilion pada tahun lepas.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata penambahan ini dilaksanakan bagi membantu rakyat berpendapatan rendah dan sederhana-rendah menangani peningkatan kos sara hidup.

Foto: NST

“Reformasi ekonomi yang diterajui Kerajaan MADANI bukan semata-mata untuk memperbetul struktur kewangan negara, tetapi ia berbekalkan niat ikhlas untuk memastikan kekayaan negara dapat dikongsi dengan rakyat secara saksama,” katanya dalam satu kenyataan.

Tambahnya, Kerajaan akan meningkatkan lagi bantuan tunai kepada rakyat sejajar dengan penambahbaikan fiskal negara termasuk pelaksanaan penyasaran subsidi kepada golongan yang benar-benar memerlukan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Dalam pada itu, STR Fasa 2 akan mula dibayar pada 3 April 2024 dan seramai 8.4 juta rakyat bakal menerima bantuan yang melibatkan bayaran antara RM100 hingga RM650.

Dalam pada itu, penerima sedia ada dan penerima baru yang mendaftar di dalam pangkalan data STR Fasa 2 melalui pengkreditan ke dalam akaun bank.

Selain itu, pembayaran juga akan disalurkan secara tunai melalui Bank Simpanan Nasional (BSN) secara berperingkat-peringkat mengikut kategori kelayakan STR masing-masing.

Sementara itu, bermula pada 2024, Kerajaan juga telah mengambil pendekatan baharu untuk membuka pendaftaran STR 2024 sepanjang tahun bagi memberi peluang kepada lebih ramai rakyat mendapat manfaat daripada bantuan Kerajaan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

STR Fasa 2 mula dibayar 3 April 2024

Oleh itu, bilangan penerima yang layak dijangka terus meningkat pada tahun ini mengambil kira proses permohonan baharu dan kemas kini dijalankan sepanjang tahun berbanding setahun sekali sebelum ini.

Sekiranya nama pemohon tiada dalam pangkalan data STR, mereka perlu membuat permohonan bagi membolehkan proses verifikasi mengikut kategori kelayakan STR dimuktamadkan.

Semakan status kelayakan STR dan soalan lazim (FAQ) boleh didapati di Portal Rasmi STR melalui pautan www.bantuantunai.hasil.gov.my.

Kementerian Kewangan ingin menasihati penerima STR agar sentiasa berwaspada dengan pautan yang tidak sahih oleh pihak tidak bertanggungjawab bagi mendapatkan maklumat berkaitan program STR.

Advertisement. Scroll to continue reading.
+ posts

Anis Rabiatul
Ditulis oleh Anis Rabiatul

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Seorang lelaki bertindak memfailkan saman sebanyak RM55 juta setelah kehilangan kedua-dua belah kakinya akibat daripada kecuaian doktor. Memetik laporan Kosmo, penolong jurutera Majlis Bandaraya...

Lokal

Pihak polis sedang memburu suspek yang dilaporkan mengugut mahu memukul salah seorang pelanggan di restoran makanan segera McDonald’s di Sungai Isap, Kuantan. Menerusi laporan...

Lokal

Gambar suspek terlibat dalam kejadian tembakan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) Terminal 1 telah diedarkan ke semua pintu masuk negara di utara...

Sosial

Seorang pelancong ‘mat salleh’ telah mengundang kecaman orang ramai kerana beranggapan bahawa rakyat Malaysia tidak bersikap ramah terhadapnya. Menerusi perkongsian @anthraxxx781 di akaun X,...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd