Connect with us

Hi, what are you looking for?

Nasional

SPRM Beku 41 Akaun Bank Aman Palestin Babit RM15 Juta

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) telah membekukan sebanyak 41 akaun bank syarikat pertubuhan amal Aman Palestin Berhad (Aman Palestin) dan beberapa entiti syarikat lain, semalam.

SPRM beku 41 akaun bank Aman Palestin

Foto: Astro Awani

SPRM dalam satu kenyataan media berkata, tindakan tersebut diambil susulan dakwaan pihak terbabit menyalahgunakan wang sumbangan orang ramai yang telah dijalankan sejak 17 Oktober lalu.

Artikel lain: Anwar Ibrahim Beri ‘Lampu Hijau’ Pada SPRM Siasat Menteri, Pegawai Terpalit Isu Rasuah

Advertisement. Scroll to continue reading.

Menurut kenyataan tersebut, jumlah keseluruhan wang sumbangan daripada orang ramai kepada badan amal Aman Palestin adalah RM15,868,762.

Foto: Free Malaysia Today

Sebelum ini, SPRM turut membuat penggeledahan di premis Aman Palestin serta memperoleh dokumen-dokumen berkaitan kewangan dan pengurusan operasi bagi tempoh lima tahun terdahulu.

“Siasatan berkenaan dijalankan bagi mendapatkan ketetangan berhubung kesalahan-kesalahan di bawah Akta SPRM 2009, Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayan Keganasan Dan Hasil Daripada Aktiviti Haram 2001 (AMLATFPUAA 2001) dan Kanun Keseksaan (Akta 574),” katanya dalam kenyataan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Tambah kenyataan tersebut, SPRM juga telah merakam beberapa keterangan saksi-saksi penting dan hasil siasatan awal, beberapa isu melibatkan penyelewengan dana dianggarkan berjumlah RM70 juta.

+ posts

Anis Rabiatul
Ditulis oleh Anis Rabiatul

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Sosial

Sejak beberapa tahun lalu, nama Mawla Amin yang dikatakan ulama besar dari Maghribi telah menjadi bualan di media sosial apabila mengunjungi Malaysia serta mendapat...

Filem

Datuk Sarimah Ahmad, 82, rayu kepada penerbit terkenal untuk kembalikan semula pita asal empat filem hasil karyanya yang diambil sejak 36 tahun lalu sebelum...

Lokal

Seorang penjawat awam maut jatuh tingkat 21 di sebuah kondominum di Kuala Lumpur dipercayai pernah  menerima Anugerah Khidmat Cemerlang sepanjang perkhidmatannya. Kredit foto: Facebook...

Filem

Penulis Zabidi Mohamed mendakwa filem La Luna ada unsur penghinaan Islam selepas kini ditayangkan di platform Netflix. Filem La Luna Ada Unsur Penghinaan Islam...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.