Connect with us

Hi, what are you looking for?

Nasional

SKMM Kenal Pasti Individu Muat Naik Mesej Fitnah Berkaitan Tilawah Al-Quran

Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) melaporkan akan merakam keterangan dari semua pemilik akaun yang memuat naik hantaran palsu di media sosial kononnya Malaysia berhenti menganjurkan Majlis Tilawah Al-Quran.

Menerusi laporan Sinar Harian, Menteri Komunikasi Fahmi Fadzil berkata bahawa SKMM telah mengenal pasti beberapa individu yang terlibat, tindakan pengesanan terhadap mereka juga sedang giat dijalankan.

Foto: FB Fahmi Fadzil

“Tindakan pihak tidak bertanggungjawab memuat naik mesej terancang seumpama itu bukannya kali pertama berlaku malah dikesan sejak Februari lagi.
“Cukup-cukuplah, tindakan memuat naik hantaran seumpama itu di media sosial adalah satu fitnah sangat jahat kepada kerajaan, agama Islam dan institusi diraja di negara ini,” katanya.

Beliau berkata demikian semasa menghadiri Majlis Berbuka Puasa Bersama Agensi Penguatkuasa anjuran SKMM semalam.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Fahmi juga memberikan peringatan kepada orang ramai untuk tidak meninggalkan komen atau buat sebarang kenyataan yang menyentuh isu 3R, iaitu berkaitan perkauman, agama dan raja.

“Berhati-hati kerana kita telah diminta bertindak lebih tegas,” ujar beliau.

Foto: Media sosial

Terdahulu, terdapat beberapa dakwaan di aplikasi Facebook dan X kononnya Malaysia tidak lagi menganjurkan tilawah al-Quran sebaliknya hanya memfokuskan kepada penganjuran konsert.

Timbalan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Dr Zulkifli Hasan turut menafikan dakwaan tersebut dan memaklumkan Majlis Tilawah dan Hafazan Al-Quran Peringkat Kebangsaan telah ditetapkan pada 23 hingga 28 Mei ini di Kuantan, Pahang.

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Majlis Tilawah dan Hafazan Al-Quran Peringkat Antarabangsa pula akan berlangsung pada 5 hingga 12 Oktober depan,” katanya.

Foto: Sinar Harian

Sementara itu, Fahmi berkata majlis berbuka puasa itu merupakan satu platform terbaik dalam memperkasa hubungan antara SKMM dengan agensi penguatkuasa sekali gus mengukuhkan usaha pelaksanaan undang-undang termasuk berkaitan Akta Komunikasi dan Multimedia.

Turut hadir dalam majlis berbuka puasa tersebut Pengerusi SKMM, Tan Seri Mohamad Salim Fateh Din dan Timbalan Ketua Polis Negara Datuk Seri Ayob Khan Mydin Pitchay.

Sumber: Sinar Harian

Advertisement. Scroll to continue reading.

Avatar
Ditulis oleh

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Filem

Filem Vina: Sebelum 7 Hari berjaya mendapat sambutan yang meluas apabila meraih 4 juta tontonan setelah 12 hari ditayangkan di Indonesia. Perkara itu dimaklumkan...

Dunia

Presiden Iran Ebrahim Raisi dilaporkan meninggal dunia selepas helikopter dinaiki beliau terhempas di kawasan pergunungan di barat laut Iran. Memetik laporan CNN World, perkara...

Spotlight

Skandal seks terbesar dunia hiburan Korea Selatan, Burning Sun kembali mencuri perhatian apabila sebuah dokumentari khas menceritakan secara terperinci mengenai jenayah itu dimuat naik...

Dunia

Selepas filem Vina: Sebelum 7 Hari ditayangkan, polis menahan seorang daripada sekumpulan individu yang didakwa dalang dalam kes rogol dan pembunuhan pelajar sekolah di...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd