Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sosial

Separuh Abad Tak Makan, Wanita Usia 75 Tahun Hanya Minum Air Soda

Seorang wanita di Vietnam mendakwa sudah 50 tahun tidak menjamah makanan berat sebaliknya hanya minum air soda serta makanan ringan.

Memetik laporan Oddity Central, wanita bernama Bui Thi Loi itu berkata, tabiatnya bermula pada tahun 1963 selepas dia disambar petir.

Wanita hanya minum air soda

Wanita Hanya Minum Air Soda

Thi Loi juga berkata, kejadian itu berlaku ketika dia dan beberapa wanita lain mendaki gunung untuk merawat askar yang cedera ketika perang pada waktu tersebut.

Selepas kejadian itu, Thi Loi tidak sedarkan diri selama beberapa hari dan walaupun terselamat, dia sudah tidak seperti yang dahulu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Artikel lain: Stanley Hadiahkan Wanita Kereta Baru Selepas Raih ‘Free Marketing’ Di TikTok

Wanita berusia 75 tahun itu tidak menjamah sebarang makan selama beberapa hari selepas tersedar, oleh itu rakan-rakannya memberikan air manis buat Thi Loi.

Selepas beberapa tahun, Lhi Thoi hanya memakan buah sebagai makanan berat kerana dipaksa keluarga dan rakan-rakan namun selepas 1970, dia menolak makanan berat.

Wanita Hanya Minum Air Soda

Katanya, bau makanan boleh membuatkan dia berasa loya namun dia tetap memasak untuk ahli keluarga namun selepas anak-anaknya berpindah, dapurnya tidak lagi digunakan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Menurut beberapa doktor di Jabatan Nutrisi di Hospital Persahabatan Vietnam-Cuba, minuman ringan manis membantu menambah tenaga badan.

Namun, mereka juga menekankan bahayanya menikmati minuman ringan dengan banyak kerana ia berisiko menyebabkan masalah seperti obesiti, diabetes, tekanan darah tinggi dan penyakit kardiovaskular.

Sumber: Oddity Central

Advertisement. Scroll to continue reading.
+ posts

Anis Rabiatul
Ditulis oleh Anis Rabiatul

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Sosial

Sejak beberapa tahun lalu, nama Mawla Amin yang dikatakan ulama besar dari Maghribi telah menjadi bualan di media sosial apabila mengunjungi Malaysia serta mendapat...

Filem

Penulis Zabidi Mohamed mendakwa filem La Luna ada unsur penghinaan Islam selepas kini ditayangkan di platform Netflix. Filem La Luna Ada Unsur Penghinaan Islam...

Lokal

Seorang wanita yang ditemukan meninggal dunia dalam sebuah kereta berkunci di kawasan Klinik Pakar, Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB), di Ipoh semalam didapati tertidur...

Lokal

Seorang isteri tak sempat selamatkan suami hanyut susulan ditarik ombak sewaktu berkelah di Pantai Batu Burok, Terengganu kira-kira jam 11. 20 pagi Ahad. Memetik...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.