Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

SemakMule Senaraikan 160,095 Akaun Bank, Nombor Telefon ‘Scammer’

Sistem SemakMule Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Bukit Aman telah senaraikan sebanyak 160,095 akaun bank dan nombor telefon berkaitan scammer atau penipuan.

Pengarah JSJK, Datuk Seri Ramli Mohamed Yoosuf berkata, sistem tersebut yang dibangunkan sejak 2018 bertujuan untuk membantu masyarakat menyemak nombor akaun dan nombor telefon yang diragui, lapor Bernama.

Foto: The Sun

Ramli berkata, sejak dari kewujudan portal itu, ia telah dilawati sebanyak 24 juta kali dengan jumlah carian yang mencecah sehingga 21 juta.

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Daripada jumlah carian itu, sejumlah 1.5 juta pengguna percaya carian telah memberikan jawapan positif.
“JSJK percaya, maklum balas berkenaan telah membantu pengguna dan menyelamatkan wang mereka daripada dipindahkan ke akaun scammer.
“Masyarakat dinasihatkan supaya menggunakan kemudahan ini untuk mengelak kerugian wang ringgit mereka,” katanya dalam sidang media khas JSJK pada Khamis.

Artikel lain: Jadikan Pematuhan Halal Sebagai Tanggungjawab Sosial Aktiviti Perniagaan

Tambahnya, portal SemakMule juga berjaya memenangi tempat kedua dalam Majlis Anugerah Inovasi Perdana Sektor Awam 2023 anjuran Unit Pemodenan Tadbiran dan Perancangan Pengurusan Malaysia (MAMPU).

SemakMule senaraikan 160,095 akaun bank, nombor telefon ‘scammer’

Foto: Harian Metro

“Kejayaan ini merupakan satu pengiktirafan kepada polis khususnya dari aspek penyampaian perkhidmatan awam demi kesejahteraan rakyat,” ujarnya.

Sekadar info, SemakMule adalah platform untuk orang ramai membuat semakan akaun bank dan nombor telefon yang digunakan untuk kes-kes jenayah komersial.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: Bernama

+ posts

Anis Rabiatul
Ditulis oleh Anis Rabiatul

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Mayat lelaki yang ditemui maut di hadapan tandas awam Dataran Lemang Manek Urai, Kuala Krai pada Isnin lalu didapati meninggal dunia akibat ditikam ketika...

Dunia

Duta Besar Amerika Syarikat (AS) ke Malaysia, Edgard D Kagan menjelaskan bahawa boikot terhadap beberapa syarikat rantaian berkaitan AS di Malaysia hanya merugikan rakyat...

Dunia

Pengkritik Islam dan pelarian Iraq, Salwan Momika dilaporkan telah meninggal dunia dan mayatnya dijumpai di Norway pada Selasa lalu. Menurut laporan The Economic Times,...

Lokal

Jenazah pelajar Malaysia, Megat Ashman Aqif Megat Irman Jefni yang maut dalam kemalangan di New Zealand minggu lalu telah selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd