Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sosial

Selamba Lunjur Dalam ‘Flight’, Wanita Terpaksa Hadap Kaki Busuk Penumpang

Kalau nak naik kapal terbang, ‘common sense’ tu paling penting!

Baru-baru ni, seorang wanita Thailand berkongsi di akaun TikTok miliknya @k.kenggii menunjukkan rasa jijiknya apabila seorang penumpang penerbangan melunjurkan sebelah kaki pada tempat letak tangan di kerusinya.

Kejadian itu berlaku kira-kira dua bulan yang lalu ketika Keng sedang dalam perjalanan ke Vietnam dari Lapangan Terbang Suvarnabhumi di Bangkok.

Ketika pramugari penerbangan itu sedang mengedarkan makanan, Keng terhidu bau yang kurang menyenangkan dan mencari punca bau berkenaan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pada awalnya, Keng menyangka bau busuk itu berpunca dari penumpang yang menanggalkan kasut mereka dalam penerbangan, namun terkejut apabila mendapati kaki yang busuk itu diletakkan begitu dekat dengannya.

Menurut laporan Thaiger, Keng mengubah posisi duduknya untuk menunjukkan ketidakselesaannya namun penumpang di belakang turut mengubah posisi, mendekatkan lagi kakinya dengan Keng.

Walaupun berasa kurang selesa, Keng tidak ingin berdepan dengan penumpang itu kerana dia merasakan penumpang itu sedang mencari posisi tidur yang sesuai, lalu memutuskan untuk merakam kejadian terbabit.

Menerusi rakaman dikongsi Keng dilihat merengus ke arah kamera sebelum menunjukkan kaki penumpang yang berada di tempat letak tangan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Keng kemudian menutup hidungnya dengan menggunakan jari untuk menunjukkan rasa jijiknya.

Pramugari penerbangan itu menyedari ketidakselesaan Keng dan dia meminta penumpang yang duduk di belakang Keng untuk mengalihkan kakinya, dan dia akur.

Selepas kejadian itu, Keng mengelap tempat tersebut menggunakan tisu basah dan menghidu sesuatu produk untuk menghilangkan bau busuk itu.

Video kejadian itu telah menarik perhatian dan komen daripada ramai pengguna media sosial. Ada yang terkejut, ada juga yang berkongsi pengalaman sama.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Walaupun terpaksa berhadapan dengan hal menjijikan seperti itu, Keng berkata itu tidak menghalangnya dari menggunakan khidmat penerbangan untuk perjalanannya.

Sebaliknya, kini dia tahu cara untuk menangani situasi sedemikian jika ia berlaku lagi dan percaya bahawa semua orang tahu etika ketika dalam penerbangan.

Tambah Keng, jika sesiapa menghadapi situasi yang sama, mereka boleh memaklumkan hal itu kepada pramugari.

Sumber: Thaiger

Advertisement. Scroll to continue reading.

Anis Rabiatul
Written By

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) memaklumkan telah bersedia untuk menghadapi segala kemungkinan yang berlaku pada masa akan datang berhubung pandemik baharu termasuk ancaman penyakit...

Sosial

Seluruh rakyat Malaysia masih berasa hiba dengan pemergian anjing pengesan milik Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) dikenali sebagai Blake yang pernah diangkat menjadi ‘hero’ tragedi Batang...

Spotlight

Pemain bola sepak terkenal dunia, Neymar dipercayai kantoi berlaku curang dengan teman wanitanya yang sarat hamil apabila tular video dirinya sedang berparti di sebuah...

Sukan

Perlawanan antara Selangor FC dan Terengganu FC semalam berakhir dengan layangan kad merah daripada pengadil kepada pemain pertahanan import Selangor FC, Yazan Al-Arab. Memetik...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.