Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dunia

Sekat Keperluan Asas Palestin, PBB Selar Tindakan Israel Tiada Perikemanusiaan

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mengecam tindakan Israel menghentikan penyaluran keperluan asas buat penduduk Palestin.

Lapor Agensi Berita Jerman (dpa), tindakan menghentikan semua penghantaran makanan, air, elektrik dan bahan api ke Semenanjung Gaza itu merupakan sesuatu perkara yang dilarang.

Pesuruhjaya Hak Asasi Manusia, Volker Turk berkata, tindakan yang dilakukan oleh Israel itu jelas menunjukkan mereka (Israel) menafikan penduduk Palestin mendapatkan keperluan mereka untuk terus hidup.

“Perintah kepungan yang membahayakan nyawa orang awam dengan tidak melaksanakan membenarkan barangan penting untuk kelangsungan hidup mereka adalah dilarang di bawah undang-undang kemanusiaan antarabangsaan,”ujarnya.

Tegas beliau, tindakan yang dilakukan oleh Israel itu jelas menunjukkan mereka boleh dikenakan hukuman kolektif.

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Sebarang sekatan ke atas pergerakan orang dan barangan untuk melaksanakan kepungan mesti dibuktikan oleh keperluan ketenteraan atau sebaliknya boleh dikenakan hukuman kolektif,” katanya lagi.

Artikel lain: Korea Utara Sokong Palestin, Selar Israel Punca Sebenar Peperangan

Sebelum ini, Majlis Keselamatan Israel memutuskan untuk menghentikan bekalan elektrik, bahan api dan barangan ke Gaza seperti mana dilaporkan Al Jazeera.

Difahamkan, tindakan tersebut dilakukan bagi menjejaskan keupayaan pasukan tentera dan kerajaan pejuang Islam Palestin, Hamas.

Bahkan, penduduk Gaza bergelap tanpa elektrik sejak Sabtu selepas pihak berkuasa Israel memutuskan bekalan tersebut ke wilayah berkenaan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: Sinar Harian (Bernama)

+ posts

Berdiam tidak semestinya salah. Lantang tidak semestinya benar. Jaga hati, jangan sampai terguris perasaan.

Farah Nadia
Ditulis oleh Farah Nadia

Berdiam tidak semestinya salah. Lantang tidak semestinya benar. Jaga hati, jangan sampai terguris perasaan.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Sosial

Sejak beberapa tahun lalu, nama Mawla Amin yang dikatakan ulama besar dari Maghribi telah menjadi bualan di media sosial apabila mengunjungi Malaysia serta mendapat...

Filem

Datuk Sarimah Ahmad, 82, rayu kepada penerbit terkenal untuk kembalikan semula pita asal empat filem hasil karyanya yang diambil sejak 36 tahun lalu sebelum...

Lokal

Seorang penjawat awam maut jatuh tingkat 21 di sebuah kondominum di Kuala Lumpur dipercayai pernah  menerima Anugerah Khidmat Cemerlang sepanjang perkhidmatannya. Kredit foto: Facebook...

Filem

Penulis Zabidi Mohamed mendakwa filem La Luna ada unsur penghinaan Islam selepas kini ditayangkan di platform Netflix. Filem La Luna Ada Unsur Penghinaan Islam...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.