Connect with us

Hi, what are you looking for?

Nasional

RUU Kawalan Produk Merokok Diluluskan – “Terima Kasih Ahli Dewan Rakyat”

Rang Undang-Undang (RUU) Kawalan Produk Merokok Demi Kesihatan Awam 2023 diluluskan selepas mendapat sokongan majoriti Ahli Parlimen melalui undian suara di Dewan Rakyat, hari ini.

Perkara tersebut dimaklumkan sendiri oleh Menteri Kesihatan, Dr Zaliha Mustafa menerusi laman Facebooknya yang menzahirkan ucapan terima kasih kepada semua Ahli Dewan Rakyat yang menyokong RUU tersebut.

RUU Kawalan Produk Merokok diluluskan

“Alhamdulillah, RUU Kawalan Produk Merokok Demi Kesihatan Awam telah diluluskan di Dewan Rakyat sebentar tadi.
“Terima kasih kepada semua Ahli Dewan Rakyat yang menyokong agar RUU ini terlaksana sekaligus menutup kelompangan undang-undang yang sedang berlaku,” ujarnya.

Bukan itu sahaja, beliau menitipkan kata-kata penghargaan buat tulang belakang pasukan Kementerian Kesihatan Malaysia yang tidak pernah berputus asa bagi memastikan RUU ini dilulskan.

“Saya juga mengambil kesempatan untuk ucapkan setinggi-tinggi terima kasih dan tahniah kepada kumpulan dari Kementerian Kesihatan Malaysia yang sentiasa komited dan telah bekerja selama hampir 13 tahun dalam memastikan RUU yang bersejarah ini dapat diluluskan,” katanya lagi.

Sekadar info, RUU itu mengandungi Fasal 1 hingga 54 yang memperuntukkan hal  berhubung pendaftaran, pengiklanan, kawalan penjualan dan pembelian produk tembakau, bahan merokok dan produk pengganti tembakau.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Ia turut memperuntukkan larangan bagi menjual dan membeli produk tembakau, bahan merokok atau produk pengganti tembakau atau mengadakan apa-apa perkhidmatan untuk merokok kepada Orang Belum Dewasa (OBD).

Sumber: Facebook @Dr Zaliha Mustafa

+ posts

Nur Ain
Ditulis oleh Nur Ain

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Sosial

Sejak beberapa tahun lalu, nama Mawla Amin yang dikatakan ulama besar dari Maghribi telah menjadi bualan di media sosial apabila mengunjungi Malaysia serta mendapat...

Filem

Datuk Sarimah Ahmad, 82, rayu kepada penerbit terkenal untuk kembalikan semula pita asal empat filem hasil karyanya yang diambil sejak 36 tahun lalu sebelum...

Lokal

Seorang penjawat awam maut jatuh tingkat 21 di sebuah kondominum di Kuala Lumpur dipercayai pernah  menerima Anugerah Khidmat Cemerlang sepanjang perkhidmatannya. Kredit foto: Facebook...

Filem

Penulis Zabidi Mohamed mendakwa filem La Luna ada unsur penghinaan Islam selepas kini ditayangkan di platform Netflix. Filem La Luna Ada Unsur Penghinaan Islam...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.