Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dunia

Rawan Dweik, Wanita Sindrom Down Pertama Hafaz Al-Quran

Tidak dapat dinafikan, al-Quran menjadi panduan bagi seorang muslim malah, kita juga perlu memahami isi kandungannya supaya dapat hidup berlandaskan ajaran yang ditetapkan.

Bagaimanapun, membaca dan memahami merupakan amalan yang kerap kita lakukan namun, untuk menghafaz keseluruhan al-Quran hanyalah orang yang benar-benar komited mampu melakukannya.

Baru-baru ini, tular di laman sosial mengenai kisah seorang wanita sindrom down, Rawan Dweik dari Jordan berjaya menghafaz al-Quran selepas lebih tujuh tahun mendalami kitab suci tersebut.

Rawan Dweik

Artikel lain: Budak 11 Tahun Jadi Peserta Termuda Di Pentas Hafazan Kebangsaan

Advertisement. Scroll to continue reading.

Menurut laporan Remaja, kejayaan tersebut menjadikan Rawan Dweik sebagai gadis sindron down pertama di dunia yang menjadi hafizah.

Ibunya, Awatef Jaber meluahkan rasa bangga serta syukur dengan pencapaian anak perempuannya itu yang dapat dibesarkan dengan baik tanpa kasih sayang seorang bapa.

“Saya merupakan ibu tunggal setelah kematian suami dan saya bangga. Setelah melahirkan dan diberitahu doktor yang Rawan menghidap sindrom down, seperti ibu-ibu yang lain, pastinya saya berasa sedih dan kecewa.
“Namun saya menyanyanginya sepenuh hati. Saya bersumpah kepada tuhan yang saya akan mengajarnya membaca Al-Quran,” ujarnya.

 

Tambahnya lagi, Rawan mempunyai cara yang tersendiri dalam menghayati kitab tersebut dengan cara menulisnya kembali dan menghafaz surah Al-Baqarah dalam masa setahun setengah dan mendapat markah penuh dalam ujian.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Kejayaan Rawan telah membuktikan kepada orang ramai bahawa tidak ada perkara yang mustahil di muka bumi ini dengan izin Allah meskipun dilahirkan tak sempurna seperti manusia lain.

 

+ posts

Nur Ain
Ditulis oleh Nur Ain

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Dunia

Pengkritik Islam dan pelarian Iraq, Salwan Momika dilaporkan telah meninggal dunia dan mayatnya dijumpai di Norway pada Selasa lalu. Menurut laporan The Economic Times,...

Lokal

Aktivis dari Sabah dan Sarawak menggesa lima individu, termasuk Ketua Pemuda UMNO iaitu Dr Muhamad Akmal Saleh dilarang memasuki negeri itu kerana didakwa meningkatkan...

Sosial

Pempengaruh dan usahawan terkenal, Khairul Aming membuktikan kehebatannya sebagai anak Malaysia apabila dia dikenali oleh tukang masak di London. Menerusi satu perkongsian TikTok @christhechindian,...

Sosial

Seorang wanita ‘omputeh’ dakwa rakyat Malaysia dilayan teruk di Korea Selatan dan sangat berbeza dengan cara orang dari negara barat dilayan. Menerusi satu perkongsian...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd