Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

Rafizi Tegur Peniaga, Harga Barang Dah Turun Tapi Masih Naikkan Harga

Menteri Ekonomi Rafizi Ramli menegur sikap sesetengah peniaga restoran dan kedai makan yang masih berdegil tidak mahu menurunkan harga makanan dan minuman mereka.

Teguran itu dibuat apabila mendapat tahu mereka ini masih lagi meninggikan harga walaupun harga bahan mentah di pasaran telah turun.

Rafizi berkata, peniaga restoran dan kedai makan seharusnya memberi kerjasama untuk menyeimbangkan harga jualan mereka dengan bahan mentah.

Kerjasama mereka itu sangat penting bagi meringankan beban kewangan yang ditanggung oleh rakyat selain menambah ruang perbelanjaan mereka sebagai pengguna.

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Kadang-kadang, itu orang marah apabila harga bahan mentah semakin turun, harga bil elektrik tidak naik, semuanya dikekalkan.
“Tetapi, harga barang daripada peruncit, restoran dan gerai tidak turun.
“Kita juga perlukan supaya yang mana boleh turun, kita turunkan dan yang mana boleh kurang, kita kurangkan,”ujarnya.”

Semua dah turunkan harga kecuali restoran dan gerai makanan

Rafizi yag juga Timbalan Presiden PKR berkata, setakat ini peniaga yang lain menunjukkan mereka memberi kerjasama dengan menurunkan harga.

“Setakat ini, semua yang lain menunjukkan penurunan kecuali untuk beli makanan yang sudah siap daripada restoran dan gerai serta ‘take away’ ke rumah masih naik walaupun harga bahan mentah telah turun,”ujarnya lagi.

Sementara itu, Rafizi meminta pengguna di luar sana bertindak lebih proaktif terhadap perubahan harga barangan dengan mengelakkan diri daripada berkunjung ke resoran dan makanan yang tawarkan harga mahal.

Sumber: Astro Awani 

Advertisement. Scroll to continue reading.

Written By

Jadi diri sendiri

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Dunia

Baru-baru ini, tular sebuah video detik cemas yang dialami oleh penumpang apabila pintu kecemasan pesawat salah sebuah syarikat penerbangan telah dibuka sebelum mendarat dengan...

Spotlight

Anggota kumpulan tersohor Korea Selatan, BLACKPINK iaitu Lisa mendedahkan dirinya enggan dan malu berkongsi foto berbikini setiap kali bercuti di pantai. Lisa dalam satu...

Spotlight

Selebriti popular Indonesia, Raffi Ahmad mahu menjual jet peribadinya yang dibeli sekitar setahun lalu telah berjaya menarik perhatian ramai. Menerusi hantaran yang dimuat naik...

Lokal

Jenazah pendaki Malaysia Everest 2023 (ME2023), Allahyarham Awang Askandar Ampuan Yaacub selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kampung Benoni, Papar petang tadi. Menurut laporan...

Advertisement