Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

Rafizi Tegur Peniaga, Harga Barang Dah Turun Tapi Masih Naikkan Harga

Menteri Ekonomi Rafizi Ramli menegur sikap sesetengah peniaga restoran dan kedai makan yang masih berdegil tidak mahu menurunkan harga makanan dan minuman mereka.

Teguran itu dibuat apabila mendapat tahu mereka ini masih lagi meninggikan harga walaupun harga bahan mentah di pasaran telah turun.

Rafizi berkata, peniaga restoran dan kedai makan seharusnya memberi kerjasama untuk menyeimbangkan harga jualan mereka dengan bahan mentah.

Kerjasama mereka itu sangat penting bagi meringankan beban kewangan yang ditanggung oleh rakyat selain menambah ruang perbelanjaan mereka sebagai pengguna.

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Kadang-kadang, itu orang marah apabila harga bahan mentah semakin turun, harga bil elektrik tidak naik, semuanya dikekalkan.
“Tetapi, harga barang daripada peruncit, restoran dan gerai tidak turun.
“Kita juga perlukan supaya yang mana boleh turun, kita turunkan dan yang mana boleh kurang, kita kurangkan,”ujarnya.”

Semua dah turunkan harga kecuali restoran dan gerai makanan

Rafizi yag juga Timbalan Presiden PKR berkata, setakat ini peniaga yang lain menunjukkan mereka memberi kerjasama dengan menurunkan harga.

“Setakat ini, semua yang lain menunjukkan penurunan kecuali untuk beli makanan yang sudah siap daripada restoran dan gerai serta ‘take away’ ke rumah masih naik walaupun harga bahan mentah telah turun,”ujarnya lagi.

Sementara itu, Rafizi meminta pengguna di luar sana bertindak lebih proaktif terhadap perubahan harga barangan dengan mengelakkan diri daripada berkunjung ke resoran dan makanan yang tawarkan harga mahal.

Sumber: Astro Awani 

Advertisement. Scroll to continue reading.

Written By

Jadi diri sendiri

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Gara-gara dimarahi ibunya akibat main telefon bimbit, seorang remaja perempuan berusia 13 tahun ditemui maut selepas terjatuh dari tingkap dapur rumah di tingkat enam...

Lokal

Pengasas Rumah Bonda, Siti Bainun Ahd Razali menafikan dirinya mendera remaja sindrom Down, Bella seperti mana didakwa ramai. Sebaliknya, kesan gigitan pada perut Bella...

Politik

Seorang warganegara Malaysia, Mohd Hatta Sanuri telah menfailkan writ saman kepada dua bekas Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr Mahathir Mohamad dan Tan Sri Muhyiddin...

Politik

Konsert lagenda India A.R. Rahman yang berlangsung di Stadium Nasional Bukit Jalil pada hari semalam iaitu 28 Januari 2023 sememangnya menjadi perbualan ramai. 60,000...

Advertisement