Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

Rafizi Tegur Peniaga, Harga Barang Dah Turun Tapi Masih Naikkan Harga

Menteri Ekonomi Rafizi Ramli menegur sikap sesetengah peniaga restoran dan kedai makan yang masih berdegil tidak mahu menurunkan harga makanan dan minuman mereka.

Teguran itu dibuat apabila mendapat tahu mereka ini masih lagi meninggikan harga walaupun harga bahan mentah di pasaran telah turun.

Rafizi berkata, peniaga restoran dan kedai makan seharusnya memberi kerjasama untuk menyeimbangkan harga jualan mereka dengan bahan mentah.

Kerjasama mereka itu sangat penting bagi meringankan beban kewangan yang ditanggung oleh rakyat selain menambah ruang perbelanjaan mereka sebagai pengguna.

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Kadang-kadang, itu orang marah apabila harga bahan mentah semakin turun, harga bil elektrik tidak naik, semuanya dikekalkan.
“Tetapi, harga barang daripada peruncit, restoran dan gerai tidak turun.
“Kita juga perlukan supaya yang mana boleh turun, kita turunkan dan yang mana boleh kurang, kita kurangkan,”ujarnya.”

Semua dah turunkan harga kecuali restoran dan gerai makanan

Rafizi yag juga Timbalan Presiden PKR berkata, setakat ini peniaga yang lain menunjukkan mereka memberi kerjasama dengan menurunkan harga.

“Setakat ini, semua yang lain menunjukkan penurunan kecuali untuk beli makanan yang sudah siap daripada restoran dan gerai serta ‘take away’ ke rumah masih naik walaupun harga bahan mentah telah turun,”ujarnya lagi.

Sementara itu, Rafizi meminta pengguna di luar sana bertindak lebih proaktif terhadap perubahan harga barangan dengan mengelakkan diri daripada berkunjung ke resoran dan makanan yang tawarkan harga mahal.

Sumber: Astro Awani 

Advertisement. Scroll to continue reading.
+ posts

Berdiam tidak semestinya salah. Lantang tidak semestinya benar. Jaga hati, jangan sampai terguris perasaan.

Farah Nadia
Written By Farah Nadia

Berdiam tidak semestinya salah. Lantang tidak semestinya benar. Jaga hati, jangan sampai terguris perasaan.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Spotlight

Pasangan pelakon popular Hollywood, Jason Statham dan Rosie Huntington-Whiteley tampil berpakaian sopan serta menutup aurat ketika lawat masjid telah berjaya raih pujian peminat. Menerusi hantaran...

Dunia

Amaran mengenai fenomena  ribut solar dahsyat yang diramalkan berlaku pada awal tahun depan telah dikeluarkan oleh beberapa orang saintis dan dijangka cukup kuat. Mungkin...

Spotlight

Video penyanyi terkenal Indonesia, Bunga Citra Lestari (BCL) dan suami barunya, Tiko Aryawardhana di ‘after party’ usai dari majlis resepsi perkahwinan mereka telah tular ...

Dunia

11 pendaki ditemukan maut susulan letusan Gunung Berapi Marapi di Sumatera Barat dan tiga lagi pendaki ditemukan selamat oleh penyelamat Indonesia. Menurut laporan Reuters,...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.