Connect with us

Hi, what are you looking for?

Politik

PN Kesal Dengan Kerajaan MADANI, Gesa Polis Tarik Notis Terhadap Azmin Ali

Parti Perikatan Nasional (PN) meluahkan rasa kesal terhadap Kerajaan MADANI sekali gus menggesa pihak polis untuk menarik semula notis yang diberikan kepada ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Selangor bagi Hulu Kelang, Mohamed Azmin Ali.

Menerusi satu kenyataan media, Ketua Whip PN, Datuk Seri Takiyuddin Hassan menganggap tindakan menyerahkan notis di bawah Seksyen 111 Kanun Acara Jenayah (KAJ) terhadap Azmin merupakan perkara bertentangan dengan kekebalan dan perlindungan yang diberi kepada ADUN untuk mengemukakan hujah di dalam dewan tersebut.

Foto: The Star

“Berdasarkan butiran dalam Notis Seksyen 111 KAJ yang diserah kepada Datuk Seri Azmin Ali nyata tercatat dengan jelas bahawa siasatan yang dilakukan oleh pihak PDRM adalah berkenaan dengan ucapan beliau di dalam Dewan Negeri Selangor pada 28 Februari 2024, jam 3.30 petang.
“Komunikasi antara pihak Polis dan Datuk Seri Azmin Ali dalam proses penyampaian notis tersebut jelas menyebut bahawa siasatan dilakukan berkaitan dengan perbahasan yang dibuat oleh beliau dalam Dewan Negeri Selangor,” katanya hari ini.

Dalam pada itu, beliau berpendapat bahawa Ketua Polis Selangor, Datuk Hussein Omar Khan yang cuba menafikan dakwaan melakukan siasatan mengenai perkara yang dibangkitkan oleh Azmin dalam ucapannya pada 28 Februari lalu dan ia sebenarnya berkaitan dengan pendedahan fakta salah adalah tidak berasas sekali gus cuba untuk menutup kesilapannya.

Foto: NSTP

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Ternyata ianya adalah satu dalihan fikir kemudian (after thought excuse) setelah tindakan yang tidak demokratik tersebut menerima kritikan demi kritikan daripada rakyat,” ujarnya.

Tegasnya, walaupun fakta-fakta tersebut didedahkan mengikut sumber yang kononnya bersifat sulit tetapi Azmin serta mana-mana ahli Parlimen dan ADUN masih memiliki kekebalan seperti dinyatakan di bawah Perkara 77 Undang-Undang Tubuh Negeri Selangor 1959 dibaca bersama Seksyen 2 dan 3.

“Ini apatah lagi bila mana beliau menimbulkan isu tatakelola pentadbiran yang perlu diperbahaskan sebagai semak dan imbang kepada Kerajaan Negeri Selangor melalui saluran yang betul,” jelasnya.

Selain meluahkan rasa kesal terhadap polis dan kerajaan yang dianggap sanggup menggunakan pelbagai helah bagi menutup ruang perdebatan isu, Takiyuddin turut menegaskan bahawa PN akan kekal dengan pendirian sekali gus menggesa mereka untuk menarik semula Notis secara serta merta.

Sumber: Facebook Takiyuddin Haji Hassan

Nadhirah Suhaimi
Ditulis oleh

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Bisnes

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengumumkan bakal menyertai Kumpulan BRICS (sebuah kesatuan ekonomi yang terdiri daripada negara-negara Brazil, Rusia, India, China, dan Afrika...

Spotlight

Rosé Blackpink telah menandatangani kontrak pengurusan dengan anak syarikat YG Entertaiment, The Black Label dan kini sedang dalam proses mempersiapkan muzik baharu untuk dipersembahkan...

Lokal

Polis sedang memburu empat lelaki bertopeng yang terlibat kes samun menggunakan senjata api di sebuah kedai emas dalam bangunan pusat beli belah di Metro...

Bisnes

Syarikat perisian komputer, Adobe Systems Incorporated (Adobe) dilaporkan telah disaman Jabatan Keadilan Amerika (DOJ) berikutan penawaran pelan langganan yang dikatakan tidak telus kepada pengguna. Menerusi...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd