Connect with us

Hi, what are you looking for?

Nasional

PM Umum Bantuan RM50Juta Disalur Terus Kepada Mangsa Banjir Di Kelantan

Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Anwar Ibrahim memaklumkan yang bantuan awal berjumlahRM50 juta akan disalurkan untuk mangsa banjir di Kelantan.

Setiap keluarga dapat RM1,000

Memetik laporan dari Harian Metro, beliau yang turun sendiri ke negeri di Pantai Timur itu untuk meninjau keadaan semasa menyatakan yang peruntukan daripada Agensi Pengurusan Bencana Negara (Nadma) itu akan disalurkan terus kepada mangsa banjir.

“Bagi mangsa banjir yang berada di pusat pemindahan sementara (PPS), setakat ini kita luluskan peruntukan awal RM50 juta.
“Menerusi peruntukan berkenaan, setiap keluarga akan menerima RM1,000 dan tambahan bantuan lain bergantung kepada kerugian yang dialami mangsa banjir,” katanya.

Ucap terima kasih kepada semua pihak kerana bantu Mangsa Banjir Di Kelantan

Dalam sidang media yang dibuat selepas melawat Pusat Pemindahan Sementara (PPS) di SMK (A) Lati, Kampung Banggol Manok, Anwar  mengambil kesempatan untuk mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua pihak sama ada jentera Kerajaan Pusat dan kerajaan negeri yang membantu mangsa banjir.

“Dengan kerjasama kedua-dua pihak ini menjadikan proses membantu mangsa banjir berjalan lancar demi keselesaan rakyat.
“Apa yang penting kita mahu redakan tekanan yang dialami rakyat akibat banjir,” ujarnya.

Artikel lain: Zahid Hamidi Arah Semua Kementerian Beri Bantuan Banjir Tanpa Kira Politik

Advertisement. Scroll to continue reading.

Menjengah ke perkongsian beliau di laman Facebook, Ahli Parlimen Tambun itu memberitahu yang pihaknya mendengar sendiri masalah banjir yang dihadapi oleh mangsa-mangsa di PPS sewaktu datang membuat lawatan di sana.

Susulan daripada itu, beliau menjamin yang Kerajaan Persekutuan akan terus memantau situasi banjir ini dengan rapi dan memastikan mangsa-mangsa banjir mendapat tempat berteduh serta berusaha memampan dampak buruk musibah banjir.

Sumber: Harian Metro (Nor Fazlina Abdul Rahim), Facebook Anwar Ibrahim

Advertisement. Scroll to continue reading.
+ posts

Siti Hajar
Ditulis oleh Siti Hajar

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Seorang lelaki bertindak memfailkan saman sebanyak RM55 juta setelah kehilangan kedua-dua belah kakinya akibat daripada kecuaian doktor. Memetik laporan Kosmo, penolong jurutera Majlis Bandaraya...

Lokal

Gambar suspek terlibat dalam kejadian tembakan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) Terminal 1 telah diedarkan ke semua pintu masuk negara di utara...

Lokal

Pihak polis sedang memburu suspek yang dilaporkan mengugut mahu memukul salah seorang pelanggan di restoran makanan segera McDonald’s di Sungai Isap, Kuantan. Menerusi laporan...

Sosial

Seorang pelancong ‘mat salleh’ telah mengundang kecaman orang ramai kerana beranggapan bahawa rakyat Malaysia tidak bersikap ramah terhadapnya. Menerusi perkongsian @anthraxxx781 di akaun X,...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd