Connect with us

Hi, what are you looking for?

Bisnes

PM Hadiri CAEXPO & CABIS Di Nanning, Harap Lonjak Banyak Pelaburan & Perdagangan

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim tiba di Nanning di selatan China bagi menghadiri Ekspo China-ASEAN (CAEXPO) 2023 dan Sidang Kemuncak Perniagaan dan Pelaburan China-ASEAN (CABIS) dari 16 hingga 19 September.

Menerusi kedua-dua program itu, Anwar menyentuh soal kepentingan kebersamaan rantau ini dan China agar terus fokus kepada aspek keamanan, kestabilan selain perdagangan beserta pelaburan yang terkait, kendatipun menopang cabaran pasca-pandemik dan dinamika geopolitik dunia masa kini.

“Apakala ASEAN diramai menjadi antara benua yang pantas membangun tahun ini, adalah penting usaha sedemikian dipelbagaikan seiring dengan perubahan dunia yang semakin mencabar.
“Saya sempat menyentuh mengenai Rundingan Penambahbaikan ACFTA 3.0 yang sedang berjalan dimana ia amat penting bagi pemulihan pasca-pandemik COVID-19…
“…hatta meningkatkan hubungan perdagangan dan pelaburan antara ASEAN dan China, serta memastikan pergerakan barangan dan perkhidmatan yang lancar,” katanya.

https://www.facebook.com/anwaribrahimofficial/posts/pfbid0BAC6QeMz1FrnDj9QvsPq4KAScVkpraED1qBjreEtncLuqE2LqbTVtDehkr5esP7Sl

Beliau berkata demikian ketika berucap di Majlis Perasmian CAEXPO dan CABIS bersama para pemimpin ASEAN sebelum berkongsi semula kenyataan menerusi sebuah hantaran di laman Facebook.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sementara itu, Anwar juga berharap perjanjian bagi kemasukan rundingan meliputi bidang pertumbuhan baharu seperti ekonomi digital, teknologi hijau, kesalinghubungan rantaian bekalan, persaingan, perlindungan pengguna, dan perniagaan mikro, kecil dan sederhana (MSME) kekal relevan dan berwawasan.

“Berkenaan Belt and Road Initiative (BRI)oleh China, saya singgung akan kepentingan usaha itu dalam mengukuhkan hubungan antara rantau ASEAN dengan negara itu, selain kesemua negara lain yang terlibat dalam BRI, sementelahan meluluk kesalinghubungan dan peluang pertumbuhan baharu merentasi rantau ASEAN, Asia Pasifik, Afrika, serta Eropah Timur dan Eropah Tengah.
“Saya kemudian merasmikan Pavillion Malaysia, di mana sebanyak 107 syarikat Malaysia telah membuka gerai mereka untuk mempamerkan produk terbaik masing-masing,” ujarnya.

Dalam masa sama, Anwar yang juga Menteri Kewangan berharap ekspo ini mampu melonjak lebih banyak pelaburan serta perdagangan untuk dimanfaatkan ekonomi negara pada masa hadapan.

Sumber: Facebook Anwar Ibrahim

Advertisement. Scroll to continue reading.

Avatar
Ditulis oleh Nor Hidayah

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Nasional

Kerajaan akan menbuat pengumuman khas kenaikan gaji 1.5 juta penjawat awam yang akan dibuat pada Jumaat, 16 Ogos depan. Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) memaklumkan...

Lokal

Jenazah Nur Farah Kartini Abdullah difahamkan akan dibawa pulang ke kampung halamannya di Kampung Lereng Bukit, Miri Sarawak bagi proses pengebumian pada hari ini....

Sosial

Tular di media sosial sepasang suami isteri warga emas yang ditemukan meninggal dunia dan membusuk di dalam bilik rumah mereka di kawasan Jonggol, Jawa...

Sosial

Bapa kepada salah seorang mangsa yang lemas Air Terjun Jami, Maros, Sulawesi Selatan pada Jumaat tahan tangis selepas menerima berita anak perempuannya lemas. Menerusi...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd