Connect with us

Hi, what are you looking for?

Nasional

PLKN 3.0 Dilaksana Dengan Konsep Dan Format Baharu Hasil Kerjasama MINDEF, KPT & KPM

Kerajaan bersetuju melaksanakan Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) 3.0 dengan konsep dan format baharu di bawah Kementerian Pertahanan (MINDEF).

Menteri Pertahanan, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata, pelaksanaan semula PLKN akan dijalankan menerusi dua fasa iaitu Fasa Pra PLKN dan Fasa Latihan Asas.

PLKN 3.0 dilaksana dengan konsep dan format baharu

Foto: Hot FM

“MINDEF, Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) dan Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) telah menyediakan modul latihan secara berfasa.
“PLKN akan diperkenalkan di peringkat sekolah iaitu Fasa Pra PLKN sebagai persiapan untuk menjalani latihan khidmat negara selepas berusia 17 tahun.
“Program ini akan melibatkan pelajar-pelajar di Tingkatan 4 sahaja semasa kegiatan ko-kurikulum,” katanya bagi menjawab soalan daripada Ahli Parlimen Jeli, Zahari Kechik.

Pada fasa seterusnya remaja berusia 17 tahun dan ke atas akan dipilih untuk menjalani latihan asas iaitu Fasa Latihan Asas di 13 kem Askar Wataniah di seluruh negara, 20 universiti awam dan beberapa politeknik.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Artikel lain: Seramai 3.61 Juta Ahli KWSP Buat Pindahan Ke Akaun Fleksibel Berjumlah RM11.52 Bilion

Fasa latihan asas itu merangkumi pengisian latihan yang terdiri daripada modul asas kenegaraan sebanyak 30 peratus serta latihan asas ketenteraan sebanyak 70 peratus.

“Modul Asas Kenegaraan dibangunkan oleh KPM yang mengandungi Modul Kenegaraan Elemen Jati Diri, Modul Kenegaraan Elemen Cinta Negara dan Modul Kenegaraan Elemen Perpaduan.
“Manakala Modul Asas Ketenteraan pula dibangunkan oleh MINDEF yang berkonsepkan pembelajaran melalui pengalaman serta latihan berkumpulan.
“Pelatih akan dilatih untuk mempraktikkan budaya kehidupan tentera seperti disiplin, ketepatan masa, tersusun (organised) dan mandiri (independent),” ujarnya.

Dalam pada itu, pelatih juga akan diberikan peluang untuk menjalani latihan lanjutan atau Fasa Latihan Lanjutan mengikut bidang yang mereka minati.

“Modul bagi setiap latihan khusus dibangunkan untuk anggota angkatan tetap, angkatan simpanan dan sukarelawan. Latihan tersebut berbentuk intensif, lapangan dan praktikal,” jelasnya.

Untuk makluman, Fasa Pra PLKN di peringkat sekolah yang melibatkan pelajar tingkatan 4 akan dilaksanakan bersama ketetapan pelaksanaan modul GenMadani oleh KPM dan dijangka bermula pada Jun/Jul 2025.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Bagi Fasa PLKN Asas yang melibatkan peserta 17 tahun dan ke atas di kem askar wataniah selama 45 hari selain ia dijangka akan bermula pada April 2026.

Walau bagaimanapun, projek rintis akan bermula pada Jun dan Julai 2025 yang akan melibatkan dua kem wataniah dengan sasaran penyertaan seramai 1,000 peserta.

Manakala Fasa PLKN Asas di Institut Pendidikan Tinggi Awam (IPTA), ia akan bermula pada pengambilan pelajar sesi Akademik 2026/2027.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Anis Rabiatul
Ditulis oleh Anis Rabiatul

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Nasional

Kerajaan akan menbuat pengumuman khas kenaikan gaji 1.5 juta penjawat awam yang akan dibuat pada Jumaat, 16 Ogos depan. Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) memaklumkan...

Lokal

Jenazah Nur Farah Kartini Abdullah difahamkan akan dibawa pulang ke kampung halamannya di Kampung Lereng Bukit, Miri Sarawak bagi proses pengebumian pada hari ini....

Sosial

Tular di media sosial sepasang suami isteri warga emas yang ditemukan meninggal dunia dan membusuk di dalam bilik rumah mereka di kawasan Jonggol, Jawa...

Sosial

Bapa kepada salah seorang mangsa yang lemas Air Terjun Jami, Maros, Sulawesi Selatan pada Jumaat tahan tangis selepas menerima berita anak perempuannya lemas. Menerusi...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd