Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sosial

Pernah Pelajari Al-Quran Secara Rahsia, Warga Emas India Berjaya Islamkan Lebih 108,000 Orang

Deen Muhammad, bekas Hindu yang memeluk Islam pada 1989 telah mendapat hidayah Allah ketika mempelajari al-Quran telah berjaya menarik perhatian ramai.

Mana tidaknya, keputusannya dalam menghayati al-Quran telah berjaya menyedari dirinya bahawa Islam adalah sebenar-benar agama yang dicari selama ini selepas berhala yang pernah dipercayainya tidak bermakna. 

Bukan itu sahaja, beliau telah membuktikan kebolehannya dengan memujuk lebih 108,000 orang India untuk memeluk Islam sebagai agama yang benar.

Kini berkhidmat sebagai presiden Jami’ah Masjid Allah Wali dan Madrassa ‘A’ishah T’aleem-ul Qur’an, sebuah institut yang berdedikasi untuk memperkenalkan Islam kepada orang ramai.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Hasrat utama beliau ialah agar seluruh dunia memeluk Islam meskipun pada mulanya, beliau terpaksa mempelajari al-Quran secara rahsia kerana berisiko disalahfahamkan oleh umat Islam.

Walaupun berdepan halangan, beliau meneruskan usaha menuntut ilmu dan mendapat tunjuk ajar daripada seorang guru.

Misi Deen Muhammad untuk menyeru orang lain kepada Islam bermula dengan keluarganya sendiri dan berkembang kepada orang lain, dibantu oleh sokongan orang Islam yang berpengaruh. 

Kemasyhuran Deen Muhammad semakin berkembang, menarik minat orang dari pelbagai agama dan wilayah yang berminat untuk menerima Islam. 

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: Startup Pakistan (Usman Murtaza)

Nur Ain
Written By

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) memaklumkan telah bersedia untuk menghadapi segala kemungkinan yang berlaku pada masa akan datang berhubung pandemik baharu termasuk ancaman penyakit...

Sosial

Seluruh rakyat Malaysia masih berasa hiba dengan pemergian anjing pengesan milik Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) dikenali sebagai Blake yang pernah diangkat menjadi ‘hero’ tragedi Batang...

Spotlight

Pemain bola sepak terkenal dunia, Neymar dipercayai kantoi berlaku curang dengan teman wanitanya yang sarat hamil apabila tular video dirinya sedang berparti di sebuah...

Sukan

Perlawanan antara Selangor FC dan Terengganu FC semalam berakhir dengan layangan kad merah daripada pengadil kepada pemain pertahanan import Selangor FC, Yazan Al-Arab. Memetik...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.