Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

Peniaga Tetap Pertahankan Nasi Lemak RM1 Walaupun Harga Beras Mahal

Walaupun harga beras kian meningkat, namun seorang lelaki yang dikenali Zulfikli Nordin tetap mahu mengekalkan harga nasi lemak yang dijual RM1 kepada pelanggan.

Menurut laporan Harian Metro, Zulkifli mendedahkan terpaksa memberi beras import yang paling murah di pasaran disebabkan ketiadaan beras putih tempatan.

Sumber gambar: Roselan Ab Malek

“Walaupun mahal saya terpaksa membeli beras import untuk menyediakan nasi lemak yang dijual dengan hanya RM1 kerana tiada beras putih tempatan.
“Saya beli jenama beras import yang paling murah di pasaran untuk meneruskan jualan harian,” katanya.

Jelasnya, dia mahu mempertahankan harga tersebut kerana mahu memberi peluang kepada pembeli untuk mendapatkan pada harga yang murah terutamanya pelanggan yang mempunyai ramai anak.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Difahamkan, Zulfikli berniaga nasi lemak di tepi jalan berhampiran dengan Balai Bomba Jerantut dan kini nasi lemaknya dikenali sebagai Nasi Lemak Bomba.

Gambar hiasan

Ujarnya, dia memulakan perniagaan tersebut sejak  September 2021 selepas terkesan dengan penularan wabak Covid-19 yang telah mengubah kerjayanya.

“Kilang tempat saya bekerja terpaksa mengecilkan saiz pekerja akibat Covid-19 dan ini menyebabkan saya kehilangan pekerjaan dan saya agak kecewa kerana tidak dapat kerja baru untuk menanggung kehidupan.
“Saya kembali tinggal bersama ibu di Perumahan Kos Rendah Bandar Baru di Jerantut dan ketika itulah Allah kurniakan saya ilham untuk berniaga,” ujarnya lagi.

Bukan itu sahaja, Zulkifli mendedahkan pada setiap hari dia akan memulakan perniagaan pada jam 7 pagi dan menyediakan kira-kira 200 bungkus nasi lemak RM1 dan 100 bungkus nasi lemak RM2 dan sedikit karipap kentang serta gulung sardin.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Gambar hiasan

“Pada mulanya, isteri saya tidak yakin kerana kos bahan mentah untuk membuat nasi lemak dan kuihnya semakin mahal.
“Tidak pernah saya sedar nasi lemak berharga RM1 itu akan mengubah hidup saya selepas tiga bulan tidak mempunyai pendapatan dan berhasrat untuk terus mempertahankan harga ini selagi boleh,” luahnya.

Sumber: Harian Metro (Roselan Ab Malek)

+ posts

Nur Ain
Ditulis oleh Nur Ain

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Filem

Datuk Sarimah Ahmad, 82, rayu kepada penerbit terkenal untuk kembalikan semula pita asal empat filem hasil karyanya yang diambil sejak 36 tahun lalu sebelum...

Sosial

Sejak beberapa tahun lalu, nama Mawla Amin yang dikatakan ulama besar dari Maghribi telah menjadi bualan di media sosial apabila mengunjungi Malaysia serta mendapat...

Lokal

Seorang penjawat awam maut jatuh tingkat 21 di sebuah kondominum di Kuala Lumpur dipercayai pernah  menerima Anugerah Khidmat Cemerlang sepanjang perkhidmatannya. Kredit foto: Facebook...

Filem

Penulis Zabidi Mohamed mendakwa filem La Luna ada unsur penghinaan Islam selepas kini ditayangkan di platform Netflix. Filem La Luna Ada Unsur Penghinaan Islam...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.