Connect with us

Hi, what are you looking for?

Asia

Peminat Ditipu Park Bogum ‘Palsu’, Alami Kerugian Bernilai RM43 Ribu

Siapa sangka, kerana teruja mahu berjumpa dengan pelakon terkenal Korea Selatan, Park Bo-gum, seorang wanita yang juga peminat kepada aktor tersebut akhirnya bertukar menjadi detik ‘buruk’.

Menurut portal Chosun, seorang wanita Brazil bernama Angela telah kehilangan wang yang banyak disebabkan dirinya menjadi mangsa tipu daya seorang lelaki menyamar sebagai Park Bo-gum pada 9 September lalu.

Dan, perkara ini disahkan oleh Konsulat General Korea Selatan di Sao Paulo pada 19 September.

Difahamkan, Angela yang merupakan peminat kepada budaya Hallyu dan drama Korea itu bertukar mesej di Instagram dengan seorang lelaki yang mengenalkan dirinya sebagai Park Bo-gun.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Angela berkata, lelaki itu mengatakan dia (Park Bo-gum) mahu berjumpa dengannya dan disebabkan mengalami sedikit kesulitan, dia terpaksa meminjam wang terlebih dahulu.

“Saya mahu ke Brazil untuk berjumpa awak. Disebabkan agak sukar untuk melalui prosedur menggunakan perbelanjaan kerana dikawal oleh agensi. Kalau awak memberi saya sebanyak 13.41 won (RM43,897) terlebih dahulu, saya akan membayar semula,”kata lelaki itu.

park bogum for g9 ✧ behind the scenes” | Park bo gum smile, Bo gum, Girl's day hyeri

Tidak berfikir panjang, wanita tersebut terus meminjamkan duit kepada Park Bo-gum ‘palsu’ tanap ada sekelumit keraguan. Bagaimanapun, hubungan mereka ‘terputus’ sebaik sahaja Angela cuba menghubungi lelaki tersebut.

Sedar dirinya ditipu, Angela terus membuat laporan dan pihak berkuasa Brazil memberitahu lelaki yang menyamar sebagai aktor berusia 29 tahun itu sebenarnya lelaki tempatan.

“Kebanyakan orang yang menyamar sebagai selebriti popular di media sosial adalah penipu. Kalau anda berasa ragu terhadap mereka, sila laporkan kepada polis atau hubungan duta dan general konsulat,”ujar pihak berkuasa Brazil.

Tambahnya lagi, terdapat enam hingga tujuh kes yang sama turut dilaporkan berlaku terutama melibatkan penipuan menyamar sebagai artis tersohor Korea Selatan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pun begitu, mangsa lain adalah bernasib baik kerana tidak menghantar wang seperti yang diminta. Dalam pada itu, pihak polis Brazil mengatakan mereka akan terus menjejaki individu yang menyamar sebagai pelakon drama berjudul Record of Youth.

Sumber: Chosun.com

Advertisement

Artikel Menarik Lain

Barat

Nama vokalis kumpulan Maroon 5 iaitu Adam Levine menjadi topik hangat bualan ramai apabila dirinya didakwa mempunyai hubungan sulit dengan seorang model disaat isterinya...

Indonesia

Sepatutnya semalam merupakan hari ulang tahun kelahiran selebriti terkenal, Allahyarham Ashraf Sinclair yang telah meninggalkan kita semua pada Februari 2019. Kongsi gambar arwah dengan...

Korea

Sejak kebelakangan ini, beberapa selebriti dari Korea Selatan telah membuat pendedahan mengenai berita perkahwinan mereka di media sosial secara tidak langsung memberi kejutan kepada...

Barat

Model muslimah kelahiran Kem Pelarian Kakuma, Kenya iaitu Halima Aden pernah menjadi bualan ramai apabila dilaporkan tampil berhijab di pentas peragaan yang menyertai pertandingan...

Advertisement