Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

Pemilik Salun Wanita Didenda RM100 Sebab Potong Rambut Pelanggan Lelaki

Seorang pemilik kedai salun rambut wanita dikompaun RM100 selepas melanggar undang-undang kecil Majlis Perbandaran Kota Bharu (MPKB) apabila membenarkan pekerja wanitanya memotong rambut pelanggan lelaki, minggu lalu.

Menurut laporan Berita Harian, kejadian itu berlaku selepas sebulan pemilik sebuah butik didenda pihak berkuasa tempatan (PBT) disebabkan tampil dengan pakaian tidak sopan.

gambar hiasan

Pengerusi Gabungan Pertubuhan Tiong Hua Kelantan, Datuk Oie Poh Choon, berkata pemilik salun berkenaan sudah membayar denda empat hari lalu selepas didapati melanggar undang-undang kecil MPKB.

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Saya sudah menemani wanita itu ke pejabat MPKB untuk menjelaskan dendanya dan dia juga mengaku melakukan kesalahan itu.
“Dia mengakui kesilapannya dan mendakwa bahawa dia terlupa peraturan itu,” katanya.

gambar hiasan

Jelasnya, menerusi undang-undang kecil di bawah garis panduan lesen perniagaan MPKB menegaskan pendandan rambut wanita bukan Islam tidak dibenarkan menawarkan perkhidmatan gunting rambut kepada mana-mana orang Islam yang berlainan jantina.

Beliau berharap MPKB memberi taklimat kepada pemilik salun mengenai undang-undang sedia ada kerana ramai yang seolah-olah melupakannya.

gambar hiasan

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Ketika pertemuan saya dengan ahli persatuan baru-baru ini, kami juga menegaskan mereka supaya tidak melanggar peraturan MPKB atau mana-mana undang-undang kerana kami tidak mahu pihak tertentu mengambil kesempatan dalam keadaan itu,” ujarnya lagi.

Difahamkan, pelanggan lelaki itu tidak keseorangan malah turut membawa ahli keluarganya pergi ke salun tersebut untuk memotong rambut.

Sumber: Berita Harian (Sharifah Mahsinah Abdullah)

Nur Ain
Written By

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Sosial

Majlis persandingan seharusnya menjadi yang ekslusif buat pasangan pengantin bagi meraikan hari bahagia dan tumpuan sepatutnya hanya diberikan kepada mereka. Namun begitu, lain pula...

Spotlight

Baru-baru ini, selebriti Indonesia, Lucinta Luna mendakwa dia kini sudah hamil anak kepada tunangnya, Arten Boltian atau Alan telah berjaya menarik perhatian ramai. Bagaimanapun,...

Sukan

Baru-baru ini, tular di media sosial memaparkan seorang pelajar Orang Asli berusia 12 tahun, Sa’ap Baharom telah ditawarkan untuk menyertai pusat latihan elit bola...

Filem

Umum sedia maklum, filem Jawan yang dibintangi oleh aktor terkenal, Shah Rukh Khan sudah mula ditayangkan di seluruh pawagam pada 7 September lalu. Malah,...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.