Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

Pemilik Salun Wanita Didenda RM100 Sebab Potong Rambut Pelanggan Lelaki

Seorang pemilik kedai salun rambut wanita dikompaun RM100 selepas melanggar undang-undang kecil Majlis Perbandaran Kota Bharu (MPKB) apabila membenarkan pekerja wanitanya memotong rambut pelanggan lelaki, minggu lalu.

Menurut laporan Berita Harian, kejadian itu berlaku selepas sebulan pemilik sebuah butik didenda pihak berkuasa tempatan (PBT) disebabkan tampil dengan pakaian tidak sopan.

gambar hiasan

Pengerusi Gabungan Pertubuhan Tiong Hua Kelantan, Datuk Oie Poh Choon, berkata pemilik salun berkenaan sudah membayar denda empat hari lalu selepas didapati melanggar undang-undang kecil MPKB.

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Saya sudah menemani wanita itu ke pejabat MPKB untuk menjelaskan dendanya dan dia juga mengaku melakukan kesalahan itu.
“Dia mengakui kesilapannya dan mendakwa bahawa dia terlupa peraturan itu,” katanya.

gambar hiasan

Jelasnya, menerusi undang-undang kecil di bawah garis panduan lesen perniagaan MPKB menegaskan pendandan rambut wanita bukan Islam tidak dibenarkan menawarkan perkhidmatan gunting rambut kepada mana-mana orang Islam yang berlainan jantina.

Beliau berharap MPKB memberi taklimat kepada pemilik salun mengenai undang-undang sedia ada kerana ramai yang seolah-olah melupakannya.

gambar hiasan

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Ketika pertemuan saya dengan ahli persatuan baru-baru ini, kami juga menegaskan mereka supaya tidak melanggar peraturan MPKB atau mana-mana undang-undang kerana kami tidak mahu pihak tertentu mengambil kesempatan dalam keadaan itu,” ujarnya lagi.

Difahamkan, pelanggan lelaki itu tidak keseorangan malah turut membawa ahli keluarganya pergi ke salun tersebut untuk memotong rambut.

Sumber: Berita Harian (Sharifah Mahsinah Abdullah)

+ posts

Nur Ain
Ditulis oleh Nur Ain

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Seorang lelaki bertindak memfailkan saman sebanyak RM55 juta setelah kehilangan kedua-dua belah kakinya akibat daripada kecuaian doktor. Memetik laporan Kosmo, penolong jurutera Majlis Bandaraya...

Spotlight

Pempengaruh media sosial asal Korea Selatan, Daud Kim, telah berkongsi video di Instagram miliknya dengan mengumumkan pembelian sebidang tanah di Incheon, Korea Selatan baru-baru...

Lokal

Gambar suspek terlibat dalam kejadian tembakan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) Terminal 1 telah diedarkan ke semua pintu masuk negara di utara...

Lokal

Pihak polis sedang memburu suspek yang dilaporkan mengugut mahu memukul salah seorang pelanggan di restoran makanan segera McDonald’s di Sungai Isap, Kuantan. Menerusi laporan...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd