Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

Padah Guna Nombor Pendaftaran Palsu, JPJ Sita Ford Mustang

Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Selangor telah menahan sebuah kereta Ford Mustang yang dipandu oleh seorang lelaki di Jalan Kampar, di sini pada Jumaat.

Memetik laporan Sinar Harian, kenderaan terbabit ditahan kira-kira pada jam 11.40 pagi selepas anggota JPJ  membuat rondaan di kawasan terbabit.

Kereta Ford Mustang tersebut ditahan kerana telah menggunakan nombor pendaftaran palsu, selain mendapati ia tiada dalam rekod sistem JPJ.

Timbalan Pengarah JPJ negeri, Ahmad Kamarunzaman Mehat berkata, hasil pemeriksaan mendapati kenderaan tersebut dipandu seorang penjual kereta berumur 36 tahun.

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Kenderaan itu juga dikesan mempamerkan nombor pendaftaran kenderaan lain selain semakan mendapati ia belum berdaftar dan tiada rekod dalam sistem JPJ,” katanya menerusi kenyataan.

Ford Mustang JPJ

Artikel lain: “Orang Tempatan Suka Benarkan Rohingya Guna Nama Beli Kenderaan”- JPJ Kelantan

Tambah Ahmad Kamarunzaman, kenderaan terbabit juga dalam proses penukaran nama dengan pemilik baharu.

Susulan itu, JPJ mengeluarkan notis berkaitan pemalsuan dokumen dan kenderaan telah pun disita dibawah Seksyen 64(1) Akta Pengangkutan Jalan (JPJ) 1987.

“Kenderaan terbabit kemudian dibawa ke Pejabat Bahagian Penguatkuasa JPJ Selangor bagi siasatan lanjut,” katanya.

Tegas beliau, pihaknya memandangnya serius mengenai perkara tersebut dan terus menjalankan pemantauan ke atas semua jenis kenderaan.

Katanya, ini bagi memastikan pengguna sentiasa mematuhi peraturan dan undang-undang jalan raya yang telah ditetapkan.

Orang ramai boleh membuat aduan trafik dengan menyalurkan kepada [email protected]. Ia juga boleh dibuat melalui platform aplikasi e-aduan@JPJ beserta butiran pengadu dan butiran aduan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: Sinar Harian (Muhammad Aminnuraliff)

Farah Nadia
Ditulis oleh

Berdiam tidak semestinya salah. Lantang tidak semestinya benar. Jaga hati, jangan sampai terguris perasaan.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Dunia

Selepas filem Vina: Sebelum 7 Hari ditayangkan, polis menahan seorang daripada sekumpulan individu yang didakwa dalang dalam kes rogol dan pembunuhan pelajar sekolah di...

Sosial

Seorang wanita dari Indonesia mohon maaf selepas video TikToknya yang memaparkan dakwaan dia tidak pernah mendengar suara azan di Malaysia menjadi tular. Menerusi satu...

Sosial

Tular di media sosial memaparkan gambar dan video sekumpulan sami Buddha sedang berehat di sebuah masjid di Temanggung di Jawa Tengah, Indonesia. Menerusi saluran...

Lokal

Penglibatan pengasas kedai serbaneka KK Mart, Datuk Seri Dr Chai Kee Kan bersama Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim ke Uzbekistan bagi lawatan rasmi...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd